”Crno tržište”

Internet postao raj za krijumčare cigareta: tko kontrolira "crni e-commerce"?

12.05.2022.
u 16:36

Bez obzira na povećane kontrole i zapljene duhana i duhanskih proizvoda na “crnom tržištu”, ilegalni proizvodi u našoj zemlji i dalje pronalaze načine da dođu do kupaca. Tako, osim na nelegalnim prodajnim mjestima, tržnicama i trgovima diljem BiH, ilegalne cigarete i duhan mogu se sve više kupiti i online kanalima. Sve je više virtualnih trgovaca krijumčarenim cigaretama i duhanom, a narudžbe tih proizvoda vrše se razgovorima u zatvorenim grupama na društvenim mrežama, preko osobnih profila ili portala za online trgovinu, a dostava se vrši malim paketima kako ne bi privlačila pozornost. Prodaja ilegalnih cigareta, takozvani crni e-commerce, u našoj zemlji pokazala se kao unosan biznis u vrijeme pandemije, kada su postojala veća ograničenja kretanja i zadržavanja na tržnicama, a sada je on još više procvjetao. Online platforme privlačne su krijumčarima jer omogućavaju anonimnost, nisu zakonski tretirane na pravi način, repliciranje stvarnih prodajnih platformi je jednostavno, dostupnost i komunikacija s potrošačima lagana i u konačnici postoji dovoljan broj platformi s mogućnošću otvaranja novih kanala/profila.

Istraživanja potvrđuju masovnost

Sve navedeno potvrđuje anketa koju je bh. portal Klix proveo prošlog mjeseca. Od ukupnog broja građana koji su sudjelovali u anketi o internetskim platformama na kojima se prodaju ilegalne cigarete, čak 45 posto građana reklo je da se prodaja vrši preko društvene mreže Facebook i grupa iste platforme, 30 posto tvrdi da reklame “iskaču” gdje god surfaju, dok je 25 posto građana zapazilo ilegalnu prodaju cigareta u raznim online oglasnicima. Zanimljiva je i činjenica da 56 posto lažnih proizvoda zaplijenjenih na europskim granicama potječe od kupnje na internetu. O tom temi razgovaralo se i na nedavno održanom Jahorina ekonomskom forumu u okviru panela o “sivoj ekonomiji”. Ponovno je upozoreno da kontinuiranim rastom trošarina kao neizravnih poreza raste i “siva ekonomija”. Sudionik panela Josip Lozančić, direktor za regulatorne poslove British American Tobacco (BAT) Adria, naveo je kako, bez obzira na značajne pomake u smanjenju veličine ilegalnog tržišta unatrag tri godine, postoji još prostora za napredak po tom pitanju. Upozorio je na problem koji je sve više prisutan u Europi, a to je trend prodaje cigareta uz kućnu dostavu.

Trošarinsko opterećenje prepolovilo tržište

- “Siva ekonomija” nije problem samo regije nego je postala i svjetski problem. Ilustrativno je što je u Europi 2021. zatvoreno više od 100 ilegalnih tvornica cigareta i da se na svjetskoj razini gubi više od 60 milijardi eura zbog neplaćenih obveza državi. Normalno da je to i za nas, legalnu industriju veliki problem, a posebno na tržištima s velikim udjelom ilegalne prodaje, kao što je BiH - kazao je Lozančić i istaknuo jako dobre rezultate u borbi protiv ilegalne prodaje duhanskih proizvoda u cijeloj regiji, a tu se po najboljim rezultatima na razini Europe ističe BiH. - BiH je u specifičnoj situaciji. Naime, zbog velike želje da uđe u Europsku uniju, dosegnula je visinu trošarinskog opterećenja koja je jako blizu Slovenije i Hrvatske, a znatno više iznad zemalja u okruženju, što je dovelo do toga da se ovdašnje tržište praktično prepolovilo na legalno i ilegalno, odnosno na 50 - 50 posto - rekao je Lozančić.

Prošle godine, navodi Lozančić, vraćeno je 14-15 posto legalnog tržišta, a ove godine neki pokazatelji govore da će se oko 25 posto ilegalnog tržišta vratiti u legalne tokove. To su veliki rezultati i odlični trendovi. Svakako ima još prostora, međutim, “crno tržište” nešto je što će ovdje biti prisutno i dalje, a posebno u našoj industriji i na njegovu suzbijanju treba i dalje raditi.

Još jedan sudionik panela Jahorina ekonomskog foruma direktor Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) Miro Džakula smatra kako taj problem u Bosni i Hercegovini nije veći od onog u susjednim državama. Ocijenio je da su institucije sve učinkovitije u suzbijanju “sive ekonomije”, odnosno u naplati poreza. Upozorio je da bi produljenje rokova za uplatu PDV-a moglo funkcionirati kao jedna od mjera.

Jedino rješenje - smanjenje trošarina

Govoreći za jedan bh. portal o problemu takozvanog crnog e-commercea, iz UNO-a BiH kazali su kako je ilegalna trgovina na internetu eskalirala u posljednjih deset godina i da se širi kao što se širi i broj korisnika interneta te je predmet zanimanja svih državnih kontrolnih tijela, pa samim tim i carinskih službi u svijetu, Europi i regiji. - Uprava za neizravno oporezivanje BiH prepoznala je problem carinskih prijevara na internetu i cyber-kriminala te je u planu rada odredila da će posebnu pozornost posvetiti poduzimanju radnji, mjera i aktivnosti u cilju istraživanja, otkrivanja, sprečavanja i procesuiranja ovih kriminalnih aktivnosti po pitanju nezakonitosti u vezi s neizravnim oporezivanjem - naveli su iz UNO-a BiH. S tim u vezi, službenici UNO-a prate internet-stranice na kojima se vrši prodaja ilegalno proizvedenih duhanskih prerađevina. - Prodaja na internetu predmet je entitetskih zakona o trgovini te su za predmetno nadležna inspekcijska tijela, ministarstva unutarnjih poslova koja u okviru svojih organizacijskih jedinica imaju i odjele za visokotehnološki kriminalitet te druge policijske agencije - kažu iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Ekonomist Faruk Hadžić podsjetio je da su svi na gubitku zbog ilegalnog tržišta. Ocijenio je kako je važno stalno upozoravati na ono na što su upozorili i drugi sudionici panela, a to je da je “crno tržište” po veličini približno ili isto kao i legalno tržište, da je razina trošarinskog opterećenja viša od preporučene, da porezni prihodi nisu proporcionalno porasli s rastom trošarina.

- Rješenja treba tražiti u mjerama koje će dovesti do smanjenja poreznog opterećenja na legalnu prodaju duhana kako bi se razlika između cijene legalnog i ilegalnog duhana smanjila, a u isto vrijeme nužno je i veće angažiranje inspekcijskih tijela i bolje praćenje ovih aktivnosti prodaje na internetu - zaključio je Hadžić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?