Rimac podigao buru

Investitori stižu u Srbiju kroz projekte uz aktivnu potporu vlasti - što BiH može naučiti iz toga?

03.03.2018.
u 13:00

Potraga za misterioznim njemačkim autogigantom koji će, prema neslužbenim najavama, u Srbiji izgraditi tvrtku za proizvodnju električnih sustava za automobile, nastavlja se punom parom, piše Večernji list BiH. 

Mate Rimac, osnivač i vlasnik tvrtke “Rimac automobili” iz Hrvatske, napisao je prije nekoliko dana na svom profilu na Facebooku kako će jedna velika njemačka automobilska tvrtka u Srbiji izgraditi proizvodni pogon za električne pogonske sustave. Tada je istaknuo kako je sastanak uprave te tvrtke održan u Njemačkoj, ali je istodobno na ovoj društvenoj mreži 27. veljače objavio i fotografiju na kojoj se vidi krajičak dokumenta, pri čijem se dnu nalazi logo BMW-a. Rimac je na svom nalogu na Facebooku napisao kako je bio na skupu uprave jedne velike njemačke automobilske tvrtke koja ima prihode gotovo na razini bruto domaćeg proizvoda Hrvatske, ali nije precizirao o kojoj tvrtki je riječ. Ta njemačka tvrtka je, kako je naveo, tražila lokaciju u istočnoj Europi za gradnju tvornice za električne pogonske sustave, za što se nadmetalo 15 država.U finalu su, kako je naveo, ostale Srbija i Makedonija, da bi ta tvrtka na kraju odabrala Srbiju, gdje će se proizvoditi na stotine tisuća pogonskih sustava za električne automobile.

- Zbog proaktivnosti srbijanske Vlade dogovorili su još jedan veliki projekt - napisao je on, dodajući da nije na njemu objaviti o čemu je točno riječ.

Ova informacija zagolicala je maštu i podigla buru u regiji, posebice u srpskoj javnosti, koja je odmah krenula u špekulacije i potragu za informacijom o kojem se njemačkom autogigantu radi.

- Konačna odluka o lokaciji za izgradnju nove tvornice nije donesena – izjavila je za beogradsku Politiku Sandra Schilmiller, zadužena za komunikacije u BMW grupi. – BMW grupa redovito razmatra različite zemlje kao potencijalne destinacije za buduće proizvodne lokacije, kao dio naših budućih planova i dugoročne proizvodne i razvojne strategije, izjavila je tom prilikom Schilmiller. Upitana o tome je li Mate Rimac član Odbora direktora BMW grupe i surađuje li njegova tvrtka s njemačkim autogigantom, Schilmiller je e-mailom Politici odgovorila da partnere i dobavljače ne imenuju, odbivši odgovoriti na to pitanje.

Priču o dolasku nekog od njemačkih autogiganta potvrdio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Nakon posjeta i razgovora u Berlinu, Vučić je najavio još jednu “veliku i važnu investiciju” iz Njemačke u regiji središnje Srbije, ali da će “o dolasku jedne velike njemačke kompanije” govoriti “kada to bude potpuno jasno”.

Sasvim je izvjesno da je dobra vijest kako će neki od njemačkih autogiganata otvoriti svoje pogone u regiji jer će to nesumnjivo biti prilika i tvrtkama u BiH da se na razne načine uključe u proces proizvodnje.

Također, otvara se prostor za neke potencijalne angažmane na ovom području i u samoj BiH. 
Ono što srbijanska Vlada čini na polju privlačenja inozemnih investitora svakako bi trebao biti pozitivan alarm i motivacija i vlastima u BiH da se više i kvalitetnije angažiraju kad je riječ o ovakvim projektima. Srbija je već učinila jako mnogo na privlačenju stranih investitora, stigao je talijanski Fiat, a i njemački Opel je u igri, Mercedes je strateški partner Ikarbusa u proizvodnji autobusa, UAE je pokrenuo AirSerbiju, regionalnog lidera u komercijalnom zrakoplovstvu, a gradi se i Beograd na vodi uz visoka ulaganja s Bliskog istoka. Namjenska i vojna industrija Srbije ostvaruje svoj zamah uz investicije izvana, a mnoge tvrtke iz IT sektora imaju svoja regionalna predstavništva u Srbiji. I BiH kao zemlja trebala bi biti orijentirana na privlačenje stranih investitora. Potrebno je izraditi strategiju, ali i prilagoditi neke stvari zakonski kako bi pristup našem tržištu bio brži, konkurentniji i otvoreniji. Naravno, bitna je i stabilnost, ali i zajedničko djelovanje na tržištu kako bi se privuklo investitore da ulažu u naše gospodarstvo jer, kao što znamo, strane investicije omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta i u ovakvoj konstelaciji snaga predstavljaju glavni pokretač gospodarske stabilnosti malih država kakva je BiH .

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?