Visoki predstavnik

Inzko: Angažman građana ne prestaje sa izbornim danom

 Visoki predstavnik
03.10.2016.
u 18:00

 Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su građani BiH preuzeli aktivnu ulogu u demokratskom procesu i ostvarili svoje pravo da glasaju na lokalnim izborima u nedjelju.

- Izlaznost manja od 55 posto donekle je razočaravajuća. Ali, važno je da građani nastavljaju igrati aktivnu ulogu u oblikovanju vlastite budućnosti, odlučujući o tome tko će ih predstavljati u lokalnim zajednicama u sljedeće četiri godine - rekao je Inzko.

Komentirajući probleme u općini Stolac, uključujući i nasilne incidente, visoki predstavnik je najoštrije osudio takav razvoj događaja.

- Očekujem od svih relevantnih institucija da provedu punu istragu i aktere dovedu pred lice pravde. Ono što se desilo u Stocu je sramota koja utiče na sve, ne samo na one koji su direktno uključeni. To se ne može tolerirati u jednom demokratskom društvu koje teži da prigrli europske vrijednosti - naglasio je.

Visoki predstavnik također je komentirao činjenicu da su građani Mostara još jednom bili uhićeni osnovnog prava da izaberu svoje lokalne predstavnike, priopćeno je iz OHR-a.

- Vodeće političke stranke u Mostaru snose odgovornost za ovo cinično i sramotno nepoštivanje građana Mostara. Njihova je obaveza da nađu rješenje za Mostar. Moraju ga naći, jer ovo pitanje neće samo od sebe nestati - poručio je Inzko.

Obraćajući se građanima i izabranim službenicima, visoki predstavnik Inzko je rekao: "Kada budu poznati kompletni rezultati i kada ih Središnje izborno povjerenstvo potvrdi, oni koji su izabrani treba da prije svega služe građanima i njihovim interesima. Moraju imati na umu ko ih je izabrao i ko ih može smijeniti u slučaju da ne obavljaju svoj posao. Istovremeno, građanski angažman ne prestaje samim činom glasanja. Komunicirajte sa svojim izabranim liderima. Neka znaju koja su to pitanja važna vama i vašoj zajednici, i šta od njih očekujete. To je vaše pravo".

Ključne riječi

Komentara 2

JO
JohnConnor
18:55 03.10.2016.

Ovaj matematicar Inzko sa svojim teoremom 17:3=5 prica nesto o angazmanu gradjana. Prekrsio je izbornu volju Hrvata i ponizio ih i sad se nesto javlja. Otici ce u povjest kao Pedro.

JO
JohnConnor
19:03 03.10.2016.

Inzkov theorem 17:3=5 je simbol kraha politike tzv medjunarodne zajednice u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?