visoki predstavnik

Inzko: BiH i dalje vrši diskriminaciju svojih građana

Valentin Inzko
22.12.2018.
u 12:29

Visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je da već gotovo deset godina, Bosna i Hercegovina ne poduzima važne korake kako bi iskorijenila diskriminaciju prema svojim građanima i osigurala jednaka prava za sve njih.

- Dana 22. prosinca 2018. ulazimo u desetu godinu od kako značajan broj građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ne mogu iskoristiti osnovno pravo da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Još jedni opći izbori su prošli, a ove grupe su ponovo bile diskriminirane. Prošla je još jedna godina u kojoj vlasti BiH nisu provele odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH i sličnim predmetima - izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

Podsjetio je da je 22. prosinca 2009. godine Europski sud za ljudska prava naložio BiH da poduzme sve potrebne radnje kako bi se ta odluka u potpunosti provela i to tako što će usvojiti potrebne mjere s ciljem eliminiranja diskriminacije protiv onih koji nisu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda u izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te da svoj ustav i izborno zakonodavstvo uskladi s odlukom Suda bez odlaganja. Kasnije je Europski sud za ljudska prava usvojio i odluke u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, naloživši BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se eliminirala diskriminacija protiv njenih građana koja se zasniva na etničkoj pripadnosti i boravištu. Te odluke podsjećaju BiH na njenu obvezu da osigura da svaki građanin ima ista prava kada je riječ o sudjelovanju u javnom i političkom životu, bez diskriminacije u bilo kom obliku.

- Bosna i Hercegovina teži članstvu u Europskoj uniji. Njezini lideri tvrde da poštuju europske standarde i vrijednosti. Ipak, godinu za godinom, oni se prema nekim građanima ponašaju kao manje jednakima od ostalih. Na tu diskriminaciju mora se staviti točka. Pozivam vlasti BiH da provedu svoju obvezu da Ustav i izborne propise usklade sa odlukom Europskog suda za ljudska prava i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i pratećim protokolima. Govorim o vašim građanima. Krajnje je vrijeme da se uradi prava stvar, bez daljih izgovora i odlaganja - poručio je visoki predstavnik Inzko, priopćeno je iz OHR-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije