visoki predstavnik upozorava

Inzko: Političari u Republici Srpskoj se igraju vatrom

Valentin Inzko
03.09.2016.
u 10:20

"Odluke Ustavnog suda su konačne i moraju se provoditi. Sve drugo bi bila pravna anarhija. Slijede lokalni izbori, ali Ustav još vrijedi, a odluke Ustavnog suda su na snazi", kazao je Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je za austrijski medij Der Standard da se "političari u Republici Srpskoj igraju vatrom" zbog najave održavanja referenduma o Danu RS-a.

"Odluke Ustavnog suda su konačne i moraju se provoditi. Sve drugo bi bila pravna anarhija. Slijede lokalni izbori, ali Ustav još vrijedi, a odluke Ustavnog suda su na snazi", kazao je Inzko.

Der Standard podsjeća da je na sjednici Vijeća za implementaciju mira koja je održana u utorak, osuđeno održavanje referenduma, te su pozvali RS da prihvate odluku Ustavnog suda. 

Ističu kako visoki predstavnik ima bonske ovlasti, ali da se one ne koriste godinama. Također, naglašavaju kako RS sve rade kako bi ih svijet vidio kao pravnu državu jer Milorad Dodik želi neovisnost već godinama.

Inzko je govorio i za "Politiku" gdje je kazao da bi održavanje referenduma imalo ozbiljne posljedice na BiH i regiju, navodeći da bi to doprinijelo destabilizaciji BiH, prenosi Klix.ba.

"Toga su svjesne zemlje koje čine bližu regiju, ali i šira međunarodna zajednica. Vrijeme je da se ide u pravcu smirivanja napetosti, povratka zakonskim procedurama i atmosferi konstruktivnog dijaloga. Put ka rješenju sasvim je jednostavan: poštivanje ustavnog okvira zemlje i njenih institucija. Sanjam o tome da zemlje koje govore iste ili slične jezike koriste tu nevjerojatnu prednost i ubrzaju svoje korake ka budućnosti", kaže Inzko. 

Istaknuo je da će u protivnom korake poduzeti građani, koji već masovno odlaze. 

"Tko bi želio živjeti u zemljama sa sukobima i sporim napretkom, ali i potencijalima sličnim rudniku dijamanata? Iskoristimo napokon te dijamante, velike talente našeg predivnog i prebogatog europskog jugoistoka", kaže Inzko.

Podsjetimo, Milorad Dodik kazao je da će referendum o Danu RS-a biti održan 25. rujna bez obzira na sve osude ili eventualne zabrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?