Poruka narodu

Iseljeni, ne zaboravite svoj kraj, a mladi nemojte ga napuštati

sv_ana
Foto: Pero Zelenika/Večernji list
1/3
27.07.2014.
u 09:03

Župa Ljuti Dolac slavi 150. obljetnicu postojanja, točnije odvajanja od širokobriješke župe

Nakon trodnevnice na kojoj su sudjelovale tisuće vjernika iz župe Ljuti Dolac, ali i okolnih mjesta, jučer je proslavljen blagdan svete Ane, zaštitnice ove blatske župe.Ovo je bilo dvostruko slavlje. Osim slavlja zaštitnice župe, ove godine ona slavi i 150. obljetnicu svoga postojanja, točnije odvajanja od širokobriješke župe.

Blagdanska procesija

Osim mnogobrojnog pučanstva, ovoj svečanoj misi nazočili su i predstavnici državne vlasti, predvođene dr. Draganom Čovićem, inače mještaninom ove župe, te ministrom Damirom Ljubićem kojem je i danas to matična župa.

Na misi su bili i predstavnici županijske vlasti na čelu s predsjednikom Zdenkom Ćosićem, predstavnici općine Široki Brijeg s načelnikom Mirom Kraljevićem, dekanica Fakulteta farmacije Monika Tomić, generalni konzul Hrvatske Velimir Pleša i mnogi drugi. Počelo je procesijom. Momci iz Biograca i Ljutog Doca obučeni u narodne nošnje ponijeli su kip svete Ane iz crkve do dvorišta gdje je i služena misa, dok su svećenici tražili da sv. Ana spusti blagoslov na blatska polja i usjeve, piše Večernji list.

Najprije se nazočnima obratio župnik fra Ante Kurtović te kratko predstavio stoljeće i pol rada župe. Slijedile su i recitacije mještana, moleći svece, posebice svetu Anu da zaštiti svoj puk. No, kada je mještanin Vinko Damjanović pozvao iseljene ljude da ne zaborave ovaj kamen i prekrasna polja blatska, a mladeži preporučio da ne napuštaju ove prekrasne predjele, tisuće vjernika burno su zapljeskale poruci i nadahnutom Vinkovu kazivanju.

Pučka veselica

Svečanu svetu misu predvodio je fra Dario Dodig, župnik u Čerinu. Govorio je o svetoj obitelji, Ani i Joakimu, uzornoj majci i ocu, aludirajući da se ugledaju na njihov život, posebice u odgoju djece.

- Često mi govore roditelji kako su sve učinili za svoju djecu, ali nikako da shvate što je s njima? Je li to sve, osigurati hranu, kuću, auto...? Gdje je odgoj djece kao što je to činila sveta Ana, pita se fra Dario.

Na kraju misnog slavlja ushićeni župnik koji nije krio svoje zadovoljstvo, kako posjetom domicilnih vjernika, tako i uvaženih gostiju, od srca je svima zahvalio.

Misno slavlje pratio je župni zbor iz Ljutog Doca koji ove godine slavi desetu obljetnicu svoga uspješnog rada, a koji se svojim nastupima proslavio diljem Hercegovine.

Već dugi niz godina nakon misnog slavlja priređuje se pučka veselica, zahvaljujući, prije svega, aktivnostima kudova Biograca i Ljutog Doca. Tako je bilo i ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?