Počela akcija gašenje molitvenih mjesta

Islamska zajednica traži da se do kraja veljače zabrane molitve vehabija

vehabije
12.01.2016.
u 07:00

Islamska zajednica u BiH odlučila je na kraj stati onim molitvenim zajednicama, njihovim vjerskim vođama i pripadnicima koji sebe svrstavaju u tzv. vehabijski pokret i koji molitvu obavljaju mimo važećih kriterija službenog islama u BiH

Na temelju dopisa koji je izdao vođa Islamska zajednica u BiH Husein ef. Kavazović, glavni imami do kraja siječnja ove godine moraju obaviti razgovore s organizatorima i predvodnicima tzv. paradžemata i upozoriti ih na štetnost njihova djelovanja te da odmah, najkasnije do kraja veljače ove godine, prestanu sa svojim radom, piše Večernji list BiH.

Šteta za Bošnjake

Radi razumijevanja problema od šire bh. javnosti, Islamska zajednica u BiH odlučila je na kraj stati onim molitvenim zajednicama, njihovim vjerskim vođama i pripadnicima koji sebe svrstavaju u tzv. vehabijski pokret i koji molitvu obavljaju mimo važećih kriterija službenog islama u BiH. U svom dopisu Islamska zajednica BiH moli glavne imame da na područjima svih muftijstava obave razgovore s organizatorima i predvodnicima tih, kako ih oni nazivaju, “paradžemata”, da ih posavjetuju kako je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH. Također, glavni imami su dužni sugovornike obavijestiti kako trebaju do kraja veljače ove godine prestati s djelovanjem, odnosno da do tog datuma prestanu s organiziranjem vjerskih aktivnosti u svojim mesdžidima. Te molitvene zajednice organizirali su čelnici vehabijske zajednice, među kojima većina slavi uspostavu Islamske države i jedan od njihovih idejnih zagovornika i organizatora bio je Nusret Imamović koji se već nekoliko godina nalazi na ratištu u Siriji i Iraku. Kako prenosi list “Saff”, “to su mesdžidi u kojima se poziva na rušenje Islamske zajednice i odvajanje od ostatka muslimana. Takvih mesdžida”, piše “Saff”, “ima na desetke diljem Bosne i Hercegovine. Njihovo postojanje nanijelo je veliku štetu Bošnjacima muslimanima. Islamska zajednica u ovom slučaju postupa veoma osjetljivo, dajući priliku ‘paradžematima’ za razgovor i suradnju. Nadamo se kako će razum prevladati i da će organizatori i članovi takozvanih paradžemata prihvatiti poziv Islamske zajednice i zatvoriti svoje mesdžide. To bi bio značajan iskorak u borbi protiv ‘tekfira’ u Bosni i Hercegovini, odnosno u zbijanju vjerničkih redova”.

Osude sa svih strana

Spomenimo da su nedavno predstavnici vjerskog i političkog života, akademske zajednice i civilnog društva Bošnjaka u BiH stavili svoj potpis na izjavu u kojoj se osuđuje svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije izvedene u BiH. U izjavi je izražena odlučnost da se potpisnici institucionalno, intelektualno, moralno i politički suprotstave svakom obliku radikalizma.

“Nasilje i teror nisu naš put, put kojim ide naš narod. Želimo potvrditi da je Islamska zajednica još 2007. godine usvojila svoje deklaracije u kojima stoji kako tumačenje vjere u BiH mora biti onakvo kako su naši preci naučavali na ovim prostorima. Osuđujemo svaki oblik pozivanja na mržnju i nasilje”, rekao je nakon potpisivanja izjave reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije