IZRAČUN CIJENA

Isplativo ili ne? Evo koliko košta postavljanje solarnih panela nakon što je Vlada ukinula PDV

26.08.2022.
u 10:17

Vlada je prošloga tjedna ukinula PDV na panele i njihovu ugradnju, a interes za njima nikad nije bio veći. 

- Baš danas je došlo ne želim reći koliko mailova, samo po tome kako stižu mailovi vidimo da je interes povećan i da će toga biti sve više, kazala je Jasminka Pilar, voditeljica projekta, Solvis. Sve manje poslove počeli su proslijeđivati jer sami ne sližu, a jedini proizvođač fotonaponskih modula u Hrvatskoj prodao je svoje solarne ćelije Googleu, prenosi RTL. - Podižemo sektor tako da te manje upite prosljeđujemo našim partnerima koji onda obrade taj upit po principu ključ u ruke, od projekta do realizacije. I to za sada jako dobro funkcionira, objašnjava Pilar. Vladina uredba itekako je pojeftinija cijenu panela - ono što je ranije koštalo 35.000 kuna, sada će koštati 26.250 kuna. Tri godine ranije, Ines je svoje solare platila oko 50.000 kuna. Povrat investicije očekuje kroz najviše osam godina. 

- To je inverter. I on služi za pretvorbu iz istosmjerne s krova u izmjeničnu i davanje u mrežu, komunikacija s mrežom, objasnila je Ines Ban Kolić iz Zaprešića. U mrežu daje višak koji proizvede jer on može koristiti u mjesecima kada nema dovoljno sunčanih dana. Primjerice, struju u veljači Ines je platila 163 kune, a u svibnju - 0. - Kasnimo s tom tranzicijom. Jedna Švedska i Finska koje imaju daleko manji broj tih sunčanih sati godišnje imaju veću iskoristivost solarne energije nego mi, izjavila je Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode. Zna to i Ines koja se i sama bacila u solarni biznis.

Prognozira da bi sada naručeni solari na krovovima mogli biti tek krajem zime. - Stvar je u tome što je nedostatak veliki i opreme, nema lagera nekog velikog, materijali su otišli s cijenama dosta visoko. Trebat će neko vrijeme da se taj model implementira, poručuje Ban Kolić. A treba i čekati Fond za zaštitu okoliša koji će na jesen podijeliti 50 milijuna kuna za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama i to je samo jedan od koraka do struje od sunca.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?