DOBRO JE ZNATI

Isplazite jezik, evo što ćete otkriti o svome zdravlju

09.05.2017.
u 21:45

Osobe koje imaju svijetloružičasti jezik vjerojatno imaju manjak željeza, folne kiseline ili vitamina B12.

Sjetite se situacije kad vas liječnik zamoli da otvorite usta i isplazite jezik. Tako može pogledati vaše grlo, a da mu ne zasmeta vaš jezik, ali jezik biste trebali isplaziti i češće. Pogled na jezik može vam otkriti dosta toga o vašem zdravlju. 

Osjećaj žarenja na jeziku

Obično se javlja kod žena u menopauzi, a može se pojaviti i zbog duhanskog dima.

Svijetloružičasta boja jezika

Osobe koje imaju svijetloružičasti jezik vjerojatno imaju manjak željeza, folne kiseline ili vitamina B12. Ovaj simptom može upućivati i na alergiju na gluten.

Bijeli jezik

Naravno, govorimo o bijelim naslagama na površini jezika koje mogu ukazivati na nedostatak higijene usne šupljine, a mogu nastati i od alkohola, pušenja. Bijeli jezik može biti i znak alergija, ali i znak da se imunološki sustav bori protiv hepatitisa C. 

"Čupavi" jezik

Ovakav jezik obično može biti nakon jače kure liječenja antibioticima, a u rjeđim slučajevima, može nastati kao posljedica zračenja glave ili vrata, ali i pretjerane uporabe vodice za usta.

Bolan jezik

Bol može prouzročiti, osim povrede, i neka infekcija. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?