borba s covid-om i sugrađanima

ISPOVIJEST KREŠEVLJAKA KOJI JE PREBOLIO KORONU Kad me vide, okreću od mene glavu, prelaze cestu

Foto: ilustracija
1/2
16.07.2020.
u 14:45

- Moje ime je Berislav, prije dvadesetak dana testiranjem je potvrđeno da sam pozitivan na COVID-19. Od tada se dogodilo puno stvari koje su značajno utjecale na moj i život moje obitelji. Odlučio sam ovo iskustvo podijeliti s drugima jer vjerujem da može biti korisno osobama koje bi se mogle naći u istoj situaciji - početak je pisma kojim je Berislav iz Kreševa odlučio podijeliti svoje iskustvo s bolešću koja je paralizirala svijet, ali i stigmatizacijom sredine koja se nastavila i nakon bolesti, piše Večernji list BiH

Gotovo bez simptoma

Budući da nije imao gotovo nikakvih simptoma, Berislav sumnja da je prebolio bolest novog soja koronavirusa iako ne bi bio jedini koji, iako pozitivan na bolest, nije imao simptoma. Ali je zato iskustvo stigmatiziranja okoline itekako osjetio i još uvijek osjeća na vlastitoj koži. Naravno, nikako svih, samo dijela poznanika koji su se prema njemu ponašali, u najmanju ruku čudno, otežavajući njemu i obitelji situaciju u kojoj su se našli nakon boravka u istom prostoru s osobom (sjedili su za istim stolom, uz propisanu distancu) koja je naknadno testirana na COVID-19 te je bila pozitivna.

- Nakon što sam saznao da je moj kontakt pozitivan, uradio sam osobnu dezinfekciju, odvojio se u zasebnu prostoriju i distancirao od ukućana. Mjerodavnim u Domu zdravlja prijavio sam se za testiranje koje je obavljeno odmah sutradan. Na moj upit trebaju li se testirati i članovi moje obitelji odgovoreno je da to nije potrebno dok ne dođe moj nalaz jer oni nisu bili prvi kontakt. Na moje pitanje: “Trebam li u samoizolaciju - odgovoreno mi je da trebamo sačekati što će reći epidemiolog. Tri dana nakon testiranja stiže obavijest da sam pozitivan na COVID-19. (Ni u kojem slučaju nema krivnje djelatnika Doma zdravlja za toliko čekanje, jednostavno je bio velik broj testova). Nastupio je blagi šok i nevjerica. Iz Doma zdravlja javljaju da dolaze testirati ostale ukućane, djecu i suprugu. Istog trenutka informiram sve osobe koje su bile u kontaktu sa mnom i mojom obitelji. Strepnja je postala veća jer je sin u međuvremenu bio na nogometnom treningu. Idućeg dana stižu rezultati testa za djecu. Negativni su. Dan poslije i za suprugu - negativna. Veliko olakšanje. Javljam u Viber-grupu roditeljima čija su djeca s mojim sinom trenirala nogomet. Sve vrijeme pridržavam se uputa struke o mjerama opreza - opisuje Kreševljak početak borbe s bolešću tijekom koje se osjećao dobro, nije imao simptoma, a nakon 14 dana i retestiranja stiže olakšanje. Nalaz je ovog puta bio negativan! U slučaju Kreševljaka koji je odlučio svoje iskustvo s koronavirusom podijeliti, mnogo je teža bila borba s okolinom. - Bogu hvala što mi je podario ovu kušnju s COVID-om. Za to kratko vrijeme mnogo toga spoznao sam o ljudima iz mog okružja. Također, želim zahvaliti supruzi i svojoj djeci što su postojano, svjesno i hrabro prihvatili sve ovo. Posebice zahvaljujem velikom broju prijatelja, poznanika koji su nam pružili podršku i ponudili nesebično pomoć u svakom obliku - nastavlja svoju priču Kreševljak te ironično zahvaljuje i onima koji su mu svojim neprimjerenim ponašanjem sve otežali.

- Zahvaljujem i onim dušebrižnicima koji su nas lažno prijavljivali za kršenje samoizolacije i onima koji su uživali u našoj situaciji i širili dezinformacije hraneći svoj duh. Pojedinci su znali bolje od mene kada sam testiran, bolje od liječnika trebam li u izolaciju i kada i kako se ponašati. Informacije je bilo lakše dobiti na kiosku nego u Domu zdravlja. Bez takvih bilo bi sve monotono. Zahvaljujem i onima koji su iz znatiželje virili iza uglova susjednih kuća, zgrada i prozora jer sam najveći dio vremena provodio na terasi svog doma. Zbog njih sam se osjećao kao umjetnička skulptura u muzeju apstraktne umjetnosti gdje te posjetitelji promatraju proširenih zjenica s neizvjesnošću i čuđenjem što će to ugledati. I oni su pokazali pravo lice - navodi u pismu Berislav. Poruke liječnika i medicinskog osoblja na čelu s ravnateljicom Doma zdravlja Kreševo dr. Olivijom Vukoja-Bradara da se ne stigmatiziraju oboljeli ni osobe u samoizolaciji, u bh. sredinama jednostavno se ne poštuju, a stigmatizacija se, posvjedočio nam je Kreševljak, nastavila i nakon što je dobio negativan rezultat testa na COVID-19.

Preuzeli ulogu epidemiologa

- Kada se susretnem s nekim ljudima ili se češu po glavi i naglo promijene smjer ili kao da im je telefon zazvonio pa te, kao, nisu primijetili. Događa se to i kad dođeš na neki šalter radi računa ili drugih administrativnih obveza, zaposlenici skoče uz psovku “Kud ćeš ti ovamo, i napuste šalter”. Oni su preuzeli ulogu liječnika i epidemiologa i određuju koliko bih ja trebao biti izoliran nakon što je ustanovljeno da više nisam pozitivan. Možda mjesec, dva, možda godinu kako bi oni bili sigurni. U početku mi je smetalo, a poslije sam se smijao tim ljudima kako su se na jednostavan način svrstali tamo gdje trebaju biti - navodi u Kreševljak iza kojeg je borba s bolešću, ali ne i stigmatizacijom. Uz ispriku svima koji su zbog njega proživjeli strah i pohvale djelatnicima DZ-a Kreševo, Berislav ima poruku za sve koji se nađu u istoj situaciji: - Nemojte se obeshrabriti, preokrenite to u pozitivnu stvar, zbližite se sa svojima, iskoristite vrijeme izolacije akumulirajući pozitivnu energiju za dane nakon. Glavu gore, jer ljudskost pobjeđuje. Ne okrivljujte medicinsko i policijsko osoblje kada nešto od vas traže. Oni rade svoj posao najbolje što mogu - zaključuje Kreševljak u ispovijesti o borbi s konoravirusom i svim pojavama koje prate bolest, često gorim i od nje same.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?