savetnik

Isprobajte 6 prirodnih i jednostavnih tehnika za čišćenje pluća, a mogu biti od koristi svima

29.03.2022.
u 08:00

Tehnike za čišćenje pluća na prirodan način su jednostavne, a pomoći će i onima čija su pluća zdrava, pušačima i osobama s kroničnim bolestima.

Udisanje zagađenog zraka danas nitko ne može izbjeći, a i pušenje i ostali toksini mogu oštetiti pluća i čak uzrokovati razvoj nekih bolesti. Paziti na zdravlje pluća je možda najvažnija navika ako želimo održati zdravlje cijelog organizma. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, izlaganje zagađenom zraku dovodi do oko 4.2 milijuna smrtnih slučajeva svake godine u svijetu. Cigarete su uzrok smrti kod jedne od 5 osoba u Americi. U nastavku donosimo nekoliko važnih tehnika za čišćenje pluća koje svi mogu iskoristiti. 

Je li moguće očistiti pluća? 

Pluća su organ koji je sposoban čistiti se sam, pa će se tako kod osobe koja je prestala pušiti ona kroz neko vrijeme sama očistiti. Kod pušača ili onih koji udišu zagađen zrak, javlja se osjećaj težine u plućima ali i simptomi slični upali. Sluz se nakuplja u plućima a na nju se "lijepe" mikrobi, koji doprinose tom osjećaju težine. 

Na sreću postoje tehnike koje mogu pomoći da se taj osjećaj iritacije smanji, a neke od tih metoda mogu i proširiti dišne putove i tako olakšati disanje. 

Kako očistiti pluća?

Evo nekoliko načina koji će vam odmah pomoći, a vrlo ih je jednostavno koristiti. 

1. Terapija parom 

Ova terapija, koja se naziva i inhalacija, uključuje udisanje pare kako bi se plućima pomoglo da izbace višak sluzi. Osobe koje imaju probleme s plućima mogu primijetiti kako se simptomi pogoršavaju kada je zrak hladan i suh. Upravo će para i njena toplina pomoći pri lakšem disanju i opustiti sluz na plućima, a olakšanje se može osjetiti odmah. 

 

2. Kontrolirano kašljanje 

Kašalj je jedan od načina tijela kojim izbacuje toksine koji se nalaze u sluzi. Kontrolirani kašalj opušta višak sluzi u plućima i vi ćete ju moći iskašljati. Liječnici preporučuju da osobe koje imaju KOPB ovu vježbu koriste kako bi očistili pluća. 

Evo nekoliko koraka koje pritom možete slijediti;

  • sjedite na stolicu i opustite ramena, stopala neka budu na podu
  • ruke stavite preko trbuha
  • polako udišite kroz nos 
  • polako izdišite dok se naginjete prema naprijed, a rukama lagano pritišćete trbuh 
  • zakašljite se dva puta dok izdišete, usta neka budu malo otvorena 
  • polako udišite kroz nos
  • odmorite se i ponovite ako je potrebno 

 

Shutterstock

 

3. Riješite se sluzi iz pluća

Ova tehnika uključuje ležanje u različitim pozicijama kako bi se iskoristila gravitacija za izbacivanje sluzi. Pomoću nje možete tretirati ili prevenirati infekcije pluća. 

Na leđima: 

  1. Lezite na krevet ili pod
  2. Stavite jastuk ispod bokova 
  3. Polako udišite kroz nos i izdahnite kroz usta, a izdisaj bi trebao trajati dulje od udisanja
  4. Nastavite tako nekoliko minuta

Na boku:

  1. Lezite na bok, a glavu i ruku stavite na jastuk 
  2. Jastuk stavite ispod kuka 
  3. Dišite kako je gore navedeno nekoliko minuta
  4. Okrenite se na drugu stranu i ponovite

Na trbuhu:

  1. Stavite jastuk na pod
  2. Lezite trbuhom preko jastuka
  3. Ruke stavite ispod glave
  4. Dišite kako je gore navedeno i ponavljajte nekoliko minuta

4. Vježbanje 

Redovito vježbanje može poboljšati cjelokupno zdravlje i prevenirati razne bolesti, vježbanje tjera mišiće da jače rade što će ubrzati i disanje te omogućiti jači protok kisika plućima, a doći će i do poboljšanja cirkulacije. Tijelo će se prilagoditi zahtjevima redovitog vježbanja, a mišići će naučiti kako koristiti kisik bolje. Iako vježba može biti naporna za osobe koje imaju probleme s plućima, i njima može dobro doći, ali se svakako prethodno moraju konzultirati s liječnikom kako bi se spriječile neugodne situacije i eventualne posljedice. 

 

5. Zeleni čaj 

Zeleni čaj sadrži brojne antioksidante koji pomažu pri sprečavanju upala u plućima a te komponente mogu i zaštiti tkivo plića od štetnih utjecaja duhanskog dima.

Jedna je studija provedena u Koreji pokazala kako osobe koje piju dvije šalice zelenog čaja u danu imaju pluća koja bolje funkcioniraju od onih koji zeleni čaj ne piju. 

6. Protuupalne namirnice

Upala dišnih putova može otežati disanje i uzrokovati osjećaj težine na plućima, a namirnice koje se smatraju protuupalnima mogu olakšati te simptome. 

Ovo su namirnice koje biste trebali konzumirati:

  • kurkuma
  • zeleno povrće
  • višnje i trešnje
  • borovnice
  • masline 
  • orasi
  • grah
  • leća 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?