Traže promjene

Isti proizvod u Njemačku iz BiH ide po stopi od 15%, a iz Kine tek od 3%

30.07.2016.
u 07:00

Gospodarstvenici drže BiH na životu, ali se suočavaju s brojnim poteškoćama i različitim nametima koji koče investicije.

Smanjenje konkurentnosti

Nezadovoljni su i tekstilci, kožari i obućari. Oni sada zahtijevaju trajno izjednačavanje carinskih stopa s europskim i smanjenje oporezivanja rada. Ističu da ovi problemi umanjuju konkurentnost domaćih proizvođača na europskom tržištu.

Na ove probleme naglašeno je na okruglom stolu “Stanje i perspektive u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji u BiH – unapređenje poslovne atmosfere harmonizacijom carinskih propisa i carina u BiH s carinama u EU” koji je organizirala Asocijacija tekstila, odjeće, kože i obuće pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH. Poduzeća iz ove mreže prošle godine su izvezla proizvode u vrijednosti od 650 milijuna eura. S obzirom na izniman rast, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kazao je da je zahtjev proizvođača iz Asocijacije jedini način da se nastavi snažna proizvodnja, nove investicije kao i daljnja zapošljavanja. – Svaki ozbiljan investitor traži sigurnost pa je zato važno da odluka o carinama bude dugoročnog, a ne privremenog karaktera, kazao je Bojić.

Usporedba s Kinom

Predsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Radovan Pazurević, kazao je da je ova grana gospodarstva izrazito radno intenzivna.

Naglasio je problem carinskih stopa. Kazao je da đon dolazi iz Kine u Njemačku po carinskoj stopi od 3 posto, dok isti proizvod iz BiH u Njemačku dostiže carinsku stopu do 15 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije