Ohrabrujuće poruke

Isticanjem pozitivnih rezultata Mogherini donekle smirila političke tenzije u BiH

06.03.2017.
u 07:00

Europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini odlučila je posjet Bosni i Hercegovini iskoristiti kako bi ohrabrila ovdašnje političare da nastave provedbu proeuropskih reformi. Nije propustila istaknuti, pa možda čak i previše, pozitivne rezultate u provedbi reformi, piše Večernji list BiH.

Korisni razgovori

Bh. čelnici koji su razgovarali s njom slažu se kako je Mogherini svojim posjetom i nastupom pokušala doprinijeti smirivanju političkih strasti i pozitivno utjecati na nastavak reformi. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posebno je potencirao važnost funkcioniranja Mehanizma koordinacije. Pohvalio se provedbom obveza iz Reformske agende na razini RS-a, što je, kako kaže, potvrda europskog puta BiH. Međutim, Dodik upozorava kako Mehanizam koordinacije nije zaživio te da bi to mogao biti veliki problem u budućnosti, posebno kada se bude odgovaralo na upitnik Europske komisije. - Vijeće ministara nije ispunilo svoje obveze. Pokušali smo razgovarati o tome što je potrebno činiti da se BiH dalje kreće k EU. Nismo protiv toga, ali imamo puno izazova i problema. Ono što smo mi htjeli jest da RS bude vidljiv kroz Mehanizam koordinacije, kazao je Dodik napominjući kako je u Mehanizmu koordinacije predviđeno formiranje tijela i da ona imaju poslovnike o radu koji moraju odražavati sporazum koji je već napisan.  Da su razgovori, a posebno oni koje je povjerenica Mogherini imala sa stranačkim prvacima, bili itekako korisni, istaknuo je čelnik SBB-a Fahrudin Radončić, Sastanak je, kaže on, pokazao da je dijalog jedini način i sredstvo da idemo k EU.

- Za mene je vrlo važno da je gospodin Dodik potencirao svoju opredijeljenost za europski put.

Kontruktivno ozračje

Razgovaralo se i o stanju u javnim servisima u RS i FBiH te Reformskoj agendi, Mehanizmu koordinacije, ali ono što je važno jest da je sastanak protekao u jednom uljudnom, konstruktivnom i, ja bih rekao, kreativnom ozračju, naveo je Radončić. Nije neka utjeha, ali imajući u vidu trenutačno stanje u drugim zemljama regije koje je Mogherini posjetila u okviru balkanske turneje, boravak u Sarajevu mogao je ovoj europskoj dužnosnici biti i svojevrsna relaksacija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?