Kiseljak

Istina o nekažnjenom zločinu totalitarnog komunističkog režima blijedi, sve je manje onih koji odaju počast žrtvama

Crvena stijena
vecernji.ba
04.05.2024.
u 12:15

17-godišnji Petar Kvasina i njegov tri godine mlađi brat Krešimir i ove su godine pomogli u uređenju spomen obilježja na Crvenoj stijeni podignutog u znak sjećanja na nakoliko stotina Hrvata, sudionika Križnog puta koje su vlasti bivše države na ovom lokalitetu pobile bez prava na suđenje i obranu. Petar i Krešimir kazuju nam, znaju iz priča svojih djedova i očeva što se tog svibnja 1945. godine dogodilo u Kiseljaku te iz poštovanja prema žrtvama svake godine pomažu urediti spomen obilježje, a potom dolaze i odati počast žrtvama. Njih su dvojica i ove godine bili među rijetkim mladim koji su došli pokloniti se žrtvama komunističkog sustava na Crvenoj stijeni u Kiseljaku, piše portal Večernjeg lista BiH.

Čak i onih starijih je sve manje, upozorio je povjesničar Ivo Miro Jović koji je i ove godine okupljenima prepričao okolnosti pod kojima je nekoliko stotina Hrvata iz Kiseljaka, Fojnice, Kreševa, Busovače, Viteza, Travnika, Uskoplja, Visokog, Breze, Vareša i Žepča skončalo upravo na prelijepom zelenilom obraslom brežuljku nadomak Kiseljaka kojeg u narodu zbog prolivene krvi, prozvaše Crvena stijena. „Ovdje su ljudi ubijani samo zato jer su bili Hrvati. Po povratku s Križnog puta, na mjestu gdje se nalazi Dom zdravlja dovođeni su u barake u kojima ih ujutru nije bilo. Narod bi rekao „progutala ih noć“. Kad bi se netko od rodbine usudio upitati za njih, rekli bi im da su odvedeni za Sarajevo. A zapravo su dovođeni ovdje na ovaj brežuljak gdje su ubijani, bez suđenja. To je strašna istina o zločinu koji se ne smije zaboraviti, o kojemu treba pričati, prenositi istinu na mlade. Nadam se da ćemo imati i dovoljno sredstava pokrenuti ekshumacije na ovom području kako bi barem dio tih ljudi, nakon identifikacije uz pomoć suvremenih metoda, mogao biti dostojno pokopan“, kazao je Jović. Prije polaganja vijenaca i molitve pred spomen obilježjem na Crvenoj stijenu, u obližnjem Svetištu „Pod stijenom“ misu za duše ubijenih predvodio je fra Antun Perković, kiseljački župnik. Svetište „Pod stijenom“ davne 1954. godine ustanovio je pokojni fra Stjepan Buljan. U Svetištu posvećenom Majci Božjoj molilo se i za duše žrtava komunizma čiji je bilo kakav spomen u to vrijeme bio strogo zabranjen, s posebnim osjećajem i molitvama za brojnu siročad koja su ostala iza žrtava.

Čin pokojnog fra Stjepana Buljana mnogi smatraju hrabrim i domišljatim jer pronašao je načina barem se pomoliti za žrtve. Sustav koji je branio čak i kulturu sjećanja odavno je pao, a zločini koje je ostavio iza sebe, uključujući i ubojstva nekoliko stotina Hrvata na Crvenoj stijeni u Kiseljaku, i dalje su nekažnjeni. O njima se govori tek jednom godišnje, na obljetnicu zločina koju organizira Udruga političkih zatvorenika Kiseljak, ali nažalost bez sustavnih istraživanja koja podrazumijevaju točan popis žrtava, a potom i potragu za kostima ubijenih koje su i ključni dokazi zločina. S obzirom da je i jedno i drugo izostalo, nimalo ne čudi da ovaj nekažnjeni zločin pada u zaborav te da je sve manje onih koji znaju što se u svibnju 1945. događalo na Crvenoj stijeni, lokalitet smještenom na izlazu iz Kiseljaka prema Visokom.

Foto: vecernji.ba
Foto: vecernji.ba
Foto: vecernji.ba
Foto: vecernji.ba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije