liječnik otkriva

Istina o voću koju je važno znati, naročito u ljetnim mjesecima

Getty Images
01.08.2019.
u 08:02

Jabuka na dan, doktor iz kuće van. A što s dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokoladice. Ali četiri jabuke dnevno?

Može li previše voća biti nezdravo?

Itekako može, odgovara njemački liječnik Carsten Lekutat. Voće sadrži fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko, piše Zadovoljna.hr. 

Fruktoza je na koncu konca ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze, kaže. Jedna jabuka dnevno čini vas zdravima, a tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava. Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Ustvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.

Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća jer ga općenito ljudi jedu premalo. No vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom, poručuje Lekutat.

Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od naranča ili šumskog voća, objašnjava nutricionistica Antje Gahl. Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća. Nije nevažno ni kako se voće konzumira. Ove informacije svakako su korisne, naročito u ljetnim mjesecima kada konzumiramo više voća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?