Vlada Federacije BiH

Istražiti odgovornost Uprave KPZ Zenica zbog izgreda na Uskrs

07.05.2016.
u 08:00

Pred ministrima u Vladi Federacije BiH na 52. redovitoj sjednici, održanoj u Sarajevu, uz ostalo, našlo se i izvješće o izgredu koji se 1. svibnja dogodio u Kazneno- popravnom zavodu u Zenici. Podsjećamo, tog su dana četvorica zatvorenika bošnjačke nacionalnosti fizički napala trojicu zatvorenika Srba. Jedan od napadnutih tom je prilikom zadobio teže, a preostala dvojica lakše tjelesne ozljede. Budući da se na dan napada slavio pravoslavni Uskrs, mediji su ovom događaju dali predznak nacionalne netrpeljivosti. Prema izvješću koje je ministrima predstavio Mato Jozić (HDZ BiH), federalni ministar pravosuđa, zatočenik Enes Kočić, koji je označen inicijatorom napada na srpske zatočenike, dosad je 15 puta disciplinski kažnjavan. Izgred u kojemu je bio najaktivniji sudionik, Kočićev je pokušaj premještanja u drugi paviljon, pokazala je istraga o ovom slučaju. Za propuste u osiguranju, jer napad se dogodio u ćeliji žrtava, postoji odgovornost Uprave i na njoj će se inzistirati, zaključak je koji je Vlada FBiH usvojila uz izvješće o događaju. Ministar Jozić naglasio je i potrebu donošenja izmjena i dopuna Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH, po kojim bi osuđenici izdržavali kaznu u ustanovi najbližoj mjestu boravka, kao i potrebu povećanja broja stražara, sukladno europskim standardima. Uz protivljenje svih šest ministara HDZ-a BiH, Vlada FBiH je na prijedlog Aljoše Čampare (SDA) prihvatila inicijativu Kluba izaslanika bošnjačkog naroda za donošenje Zakona o javnom redu i miru u FBiH. Mato Jozić, ministar pravosuđa, podsjetio je kako su javni red i mir, osiguranje javnih skupova kao i sigurnost na sportskim natjecanjima u isključivoj nadležnosti županija, dok je Jelka Milićević (HDZ BiH), dopredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija, inzistirala na tomu da se najprije pribavi suglasnost MUP-a županija te tek onda krene s razmatranjem inicijative. Federalni ministar Čampara tvrdi kako je inicijativa o donošenju zakona o javnom redu i miru na razini FBiH dobra i prihvatljiva te da u potpunosti uvažava isključive i podijeljene nadležnosti između županija i Federacije BiH.

Pred ministrima se našlo i izvješće Radne skupine za robne rezerve FBiH s prijedlog mjera i zaključaka čiji bi cilj trebao biti zaustaviti višegodišnje krađe robnih rezervi. Po riječima Omera Kurtovića, predsjednika Radne skupine, vrijednost tužbenih zahtjeva zbog otuđenja roba prešla je iznos od osam milijuna KM. To je tek dio vrijednosti pokradene robe, jer krađu većeg dijela robe počinitelji su priznali, objasnio je Kurtović. Radna skupina kojoj je na čelu Vlada FBiH predložila je da robne rezerve budu javno poduzeće u vlasništvu FBiH i pri nekom od ministarstava koje će preuzeti ulogu nadzora. Prijedlog je da to bude ministarstvo trgovine.

Vlada FBiH jednoglasno je usvojila izvješće o radu Agencije za bankarstvo FBiH u prošloj godini, zajedno s informacijama iz sektora mikrokreditnih organizacija i leasinga kao i ombudsmena za bankarski sektor. Federalna Vlada na istoj je sjednici usvojila i izvješće o poslovanju Lutrije BiH za 2015. godinu te dala suglasnost na plan poslovanja za 2016. Na osnovi iznesenih rezultata poslovanja, Lutrija BiH je, po osnovi Zakona o igrama na sreću, u proračun FBiH uplatila 4,4 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije