Mobitele ne ispuštamo iz ruku

Istraživanje pokazalo kakva je kibernetička sigurnost u Hrvatskoj

20.07.2022.
u 15:30

Danas je teško zamisliti svakodnevicu bez korištenja pametnih telefona pa ih koristimo i na godišnjim odmorima. Toliko smo ovisni o njima da ih ne ispuštamo ni na plaži.

Iako stanovnici EU-a imaju tu privilegiju da svoje domaće mobilne tarife mogu koristiti po jednakim uvjetima u svim zemljama Unije, ipak postoji razlika između kvalitete korisničkog iskustva.

Britanski Curry napravio je kratko istraživanje “Best Holiday Destinations for Your Phone” u kojem je u obzir uzeo 17 najpopularnijih odredišta za putovanja diljem svijeta i usporedio ih u 11 točaka kako bi saznao u koje je zemlje najbolje otići na odmor i koristiti pametni telefon, prenosi Zimo.hr.

Mjerili su faktore kao što su dostupnost 4G i 5G brzine, cijena mobilnih podataka, prosječna brzina mobilnog interneta, broj Wi-Fi žarišnih točaka, dostupnost lokalne SIM kartice za turiste, broj objava na Instagramu, kibernetička sigurnost i cenzura.

SAD je pobjednik

Prema njihovim podacima, SAD je pobjednik s ukupno 87 od mogućih 110 bodova. Ostvario je visoku ocjenu za dostupnost 4G mreže – najveću među svih 17 zemalja – dostupnost SIM kartice, kibernetičku sigurnost i broj besplatnih javnih Wi-Fi točaka.

Iako je na drugom mjestu, Nizozemska znatno zaostaje s ukupnim rezultatom (75). Njezini najbolji rezultati uključuju veće brzine 5G od bilo koje druge zemlje, veliku dostupnost 4G i stopu penetracije interneta te obećavajuće rezultate online cenzure. Italija je na trećem mjestu s ocjenom 67, zahvaljujući niskim cijenama podataka i najpopularnijoj zemlji prema objavama na Instagramu.

Gledajući konkretno cijenu i upotrebu telefona, Turska je mjesto gdje je najjeftinije koristiti svoj telefon s obzirom na broj besplatnih Wi-Fi točaka, troškove mobilnih podataka (na temelju 1 GB podataka) i stope penetracije mobilnog interneta.

Uz bok su joj SAD koje imaju najveći broj besplatnih Wi-Fi točaka (409 185), ali i jednu od najskupljih cijena prijenosa podataka (£6,09/GB) putem mobilnog interneta. Ističu još i Španjolsku sa visokom stopom penetracije interneta (94 posto) i niskim cijenama prijenosa podataka (£1,37) te malim brojem besplatnih Wi-Fi točaka (93 225).

Hrvatska najsigurnija destinacija

Iako kibernetička sigurnost i cenzura možda nisu na prvom mjestu dok ste na odmoru, korištenje telefona u inozemstvu može sa sobom donijeti određene rizike. Neke zemlje mogu ozbiljno ograničiti vrstu sadržaja kojem možete pristupiti putem interneta, dok druge možda nemaju sigurnosne mjere na mreži. Niska stopa penetracije interneta također može značiti da je teško kontaktirati nekoga u hitnim slučajevima.

Zanimljivo, Hrvatska se u ovoj kategoriji našla na samom vrhuncu. Prema Curryjevom istraživanju, Hrvatska je najsigurnija destinacija za korištenje telefona na odmoru. To može zahvaliti dobrom kibernetičkom sigurnošću (92,53) i niskim rezultatima online cenzure (1) te visokom stopom penetracije interneta (92).

Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima drugo mjesto s ocjenom 99,54 za kibernetičku sigurnost, drugo za online cenzuru i ima gotovo savršenu stopu penetracije interneta od 99 posto (najviša od svih izmjerenih zemalja), dok su Sjedinjene Američke Države na trećem mjestu s ocjenom Globalnog indeksa kibernetičke sigurnosti od 100, ocjenom 2 za online cenzuru i stopom penetracije interneta od 98 posto.

Također su mjerili i gdje je najlakše pristupiti društvenim medijima i objaviti svoje fotografije i videozapise u stvarnom vremenu. Gledajući stopu penetracije interneta, 4G pokrivenost, prosječnu brzinu mobilnog interneta i zemlje koje dobivaju najviše objava na društvenim mrežama, Sjedinjene Države dolaze na prvo mjesto. Slijede ih Ujedinjeni Arapski Emirati, Nizozemska, Italija i Hong Kong.

Iako je na društvenim mrežama moguće pronaći tisuće fotografija i snimaka turista iz Hrvatske, prema Curryjevom mjerenju nalazimo se tek u sredini ljestvice ispitanih zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?