Zadržana ograničenja

Italija produžava zabranu kretanja između 20 regija, odgoda otvaranja škola

05.01.2021.
u 18:48

Talijanski ministri odlučili su zadržati nacionalna ograničenja ovog vikenda kako bi usporili zaraze koronavirusom, ali složili su se da relaksiraju mjere ograničenja radnim danima.

Talijani su veći dio Božića i Nove godine proveli kod kuće, a ljudima je bilo dopušteno napuštati kuće samo zbog posla, zdravlja i hitnih slučajeva ili na kratka putovanja radi posjete s ograničenim brojem prijatelja ili rodbine, prenosi Reuters.

Ova pravila trebaju isteći u četvrtak, a ministri su se na sastanku vlade u ponedjeljak kasno navečer dogovorili o povratku na stari od tri razine sustava koji omogućava primjenu različitih mjera na različite regije.

Svi će se barovi i restorani diljem zemlje morati zatvoriti ovog vikenda, a putovanja između gradova bit će svedena na minimum.

Vlada je također odlučila odgoditi za ponedjeljak ponovno otvaranje srednjih škola planirano u četvrtak  sa  50 posto njihovih kapaciteta. Neke regije, uključujući sjevernu Venetu oko Venecije, odlučile su odgoditi ponovno otvaranje do 31. siječnja.

Broj dnevnih slučajeva pao je s visokih oko 40.000 sredinom novembra na trenutno ispod 20.000, ali stopa zaraze varira, a stotine umiru svaki dan.

Vladina uredba također je produžila na 15. siječanj zabranu kretanja između 20 talijanskih regija, s dopuštenim putovanjima samo zbog posla, zdravlja ili hitnih slučajeva.

Italija, prva zapadna zemlja koju je pogodio COVID-19, izvijestila je o gotovo 76.000 smrtnih slučajeva od februara prošle godine, i peta je u svijetu država po broju umrlih od koronavirusa.

U subotu je Ministarstvo zdravstva odgodilo otvaranje skijališta na 18. veljače s prethodno planiranog 8.ciječnja, rekavši kako je zatvaranje produžena na zahtjev regionalnih guvernera i na savjet zdravstvenih stručnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?