INTERVJU: Profesor emeritus dr. sc. Ivo Andrijanić, dekan Fakulteta međunarodnog poslovanja u okviru DIU Libertas

Ivo Andrijanić: Značajan dio Libertas obitelji su i studenti s područja BiH

andrijanic
Foto: Foto:Večernji list
11.07.2014.
u 11:14

Libertas je posvećen poticanju dijaloga i jakih veza između profesora i studenata

Profesor emeritus dr. sc. Ivo Andrijanić dekan je Fakulteta međunarodnog poslovanja u okviru DIU Libertas Međunarodnog sveučilišta iz Zagreba, prvog privatnog sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Profesor Andrijanić bio je dugogodišnji gospodarstvenik, najprije u Ferimportu a kasnije i u Zračnoj luci Zagreb i sveučilišni profesor na Fakultetu za vanjsku trgovinu, kasnije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Karijeru je započeo 1957. godine, a svoje bogato praktično gospodarsko i profesorsko iskustvo uspješno je iskoristio za pripremu nastavnog plana i programa pri osnivanju Visoke poslovne škole Libertas 2004. godine kojoj je bio i prvi dekan. Osnivač Libertasa mr. sc. Gojko Ostojić, kao istaknuti poduzetnik i gospodarstvenik, prije 10 godina imao je jasnu viziju visokog učilišta na kojem će se osposobljavati budući stručnjaci za konkretne poslove u trgovini, bankarstvu, financijama i osiguranju. Već od prvog dana osnivanja zadaća je bila okupiti uspješne vrhunske stručnjake iz gospodarstva, koji će svoja bogata praktična znanja na jedan novi, suvremeniji i jednostavniji način prenijeti studentima. Da se u tome uspjelo, najbolje govori činjenica što je prema zadnjem provedenom akreditacijskom postupku Agencija za znanost i visoko obrazovanje RH smjestila Libertas u sam vrh najkvalitetnijih privatnih visokoobrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj. Danas u obrazovnom kadru kao profesori sudjeluju ljudi koji su na čelnim dužnostima raznih gospodarskih subjekata i državnih institucija, kao i istaknuti znanstvenici sa zagrebačkog Sveučilišta. Pored njih u nastavi sudjeluju i profesori sa sveučilišta u Rijeci, Zadru i Puli. Navedeno je rezultiralo i time da je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dokazana izuzetno visoka zapošljivost osoba s Libertasovom diplomom. U skladu sa svojom vizijom te s godinama uspješnog rada ovog obrazovnog visokog učilišta i uživanju kredibiliteta od gospodarstva, prošle godine dio Libertasa postaje i DIU Libertas Međunarodno sveučilište. Tim strateškim spajanjem omogućeno je studentima da osim na stručnim, studiraju i na sveučilišnim studijima te po završetku steknu titulu magistra.

VL: Libertas je započeo 2004. godine sa stručnim studijima na Visokoj poslovnoj školi Libertas, a danas u sastavu ima i sveučilišne studije na DIU Libertas Međunarodnom sveučilištu. Kako to komentirate?

Ništa nije slučajno, sve se ovo dogodilo sukladno viziji Libertasa i njegovog značaja i uloge u visoko obrazovnom procesu. To smo imali u fokusu od samog osnivanja Visoke poslovne škole Libertas. Time je ostvarena dodatna vrijednost postojećim studentima, koji od sada mogu, bez ikakvih poteškoća i upravo onako kako je to zakonodavac propisao, prijeći sa stručnog na sveučilišni studij i završetkom steći titulu magistra. Naravno, moguć je i prelazak sa sveučilišnog na stručni studij ukoliko student želi sticati specijalistička stručna znanja odmah primjenjiva u praksi. S godinama, mijenjaju se afiniteti studenata i probude se ambicije za stjecanjem najviše znanstvene razine, doktorata. Sukladno tome, otvorili smo im put i omogućili da po završetku diplomskog sveučilišnog studija nastave svoje obrazovanje na doktorskom studiju. Doktorski studij izvodimo zajedno s Sveučilištem u Rijeci pa je na Libertasu moguće i stjecanje one najviše titule u obrazovnom procesu, doktora znanosti. U pripremi je i doktorski studij sa Sveučilištem u Zadru. Takve opcije nema niti jedno drugo privatno visoko učilište u RH.

VL: Koji fakulteti postoje na DIU Libertas Međunarodnom sveučilištu?

Na DIU Libertas trenutno djeluju tri fakulteta: Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije, Fakultet međunarodnog poslovanja i Fakultet za film i scenske umjetnosti na kojem se izvodi Studij glume. Navedeni preddiplomski studiji traju 3 godine i po završetku se stječe 180 ECTS bodova. Poslije preddiplomske razine, naši studenti mogu nastaviti na sveučilišnom diplomskom studiju Međunarodnih odnosa i diplomacije koji uključuje i područje Međunarodnog poslovanja (Internatinal bussines) i traje 2 godine, a omogućava i nastavak na bilo kojem drugom sveučilištu u svijetu. U pripremi je i Fakultet zdravstvenih znanosti koji će djelovati pri Sveučilištu.

VL: Što za studente znači studiranje na DIU Libertas Međunarodnom sveučilištu?

DIU Libertas Međunarodno sveučilište jedino izvodi preddiplomski sveučilišni program studija iz diplomacije i međunarodnog poslovanja u RH. Sveučilišni programi DIU Libertasa, kao i njegova zajednica vrhunskih znanstvenika i nastavnika, studenata i administrativnog osoblja, međunarodno je orijentirana te ima izvrsne poslovne veze s fakultetima i sveučilišnim programima u inozemstvu. Profesori DIU Libertas Međunarodnog sveučilišta posjeduju izvanredno akademsko i stručno iskustvo, a to su redom renomirani međunarodni znanstvenici i profesori koji su predavali i predaju i danas na Sveučilištu Harvard, Sveučilištu Princeton, London School of Economics, Sveučilištu u Sorbonni, Sveučilištu New York, Pravnom fakultetu Sveučilišta u Virginiji, i mnogim drugim vodećim obrazovnim institucijama u Europi, SAD-u i drugdje u svijetu. Na fakultetima Libertasa studiraju studenti iz 24 zemlje diljem svijeta, a najvažnija činjenica je kako svaki semestar njih dvadesetak dolazi upravo iz Sjedinjenih Američkih Država jer su prepoznali razinu kvalitete koju nude naši preddiplomski i diplomski sveučilišni programi. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su školarine višestruko niže od školarina najboljih svjetskih Sveučilišta s kojih inozemni predavači dolaze. Studenti dobivaju priliku studirati, učiti te razmjenjivati ideje i iskustva s izvrsnim predavačima i studentima iz čitavog svijeta. Živimo u vremenu kada je i samo tržište otvoreno, granica gotovo da i nema, što studentima daje potpunu mobilnost. Studenti tijekom godina provedenih na studiju stječu prijateljstva s ostalim kolegama iz drugih zemalja svijeta, zavidnu razinu znanja i diplomu koja im omogućava nesmetan nastavak obrazovnog procesa u zemlji i inozemstvu bez ikakvih dodatnih uvjeta i zahtjeva. Studenti prve generacije naših Fakulteta već su uključeni u proces rada i nalaze se na prestižnim i dobro plaćenim poslovima u inozemstvu, najveći broj njih u institucijama Europske unije.

VL: Kakav je odnos profesora i studenata na Libertasu?

Libertas je posvećen poticanju dijaloga i jakih veza između svojih profesora i studenata, a nastavni proces koji se odvija u malim grupama u potpunosti to omogućuje. Svaki naš student je važan sudionik obrazovnog procesa jer doprinosi raznolikosti Fakulteta. Svi profesori, asistenti i ostalo osoblje sveučilišta stoje na raspolaganju svakome od njih. Time je omogućena dodatna priprema prije samih ispitnih rokova što gotovo uvijek rezultira uspješnim polaganjem kolegija. Kod nas vlada sjajna kolegijalna i prijateljska atmosfera, a od trenutka upisa student, zapravo, dobiva svoj drugi dom i postaje dio naše velike LIBERTAS-obitelji. Osim u nastavi, studenti se druže i u izvannastavnim aktivnostima koja im stoje na raspolaganju. I zaista, i tijekom i po završetku studija ostvaruju već određene zajedničke projekte te doprinose široj društvenoj zajednici. Teško je riječima opisati kakva dobra atmosfera vlada u prostorima, predavaonicama i zajedničkom klubu Libertas. Najbolje osjetite te “dobre vibracije” kada ste s nama u društvu, jer to je društvo studenata i nastavnika kojemu je zajednički cilj postići što bolji uspjeh, omogućiti studentima stjecanje znanja i kompetencija u koje se odmah mogu uvjeriti i poslodavci i, dakako, zajedno se potruditi i što prije osigurati zaposlenje tim mladim ljudima – našim studentima koji su i sami ponajviše zaslužni za dosadašnji uspjeh Libertasa. Nastavno osoblje na raspolaganju je studentima na redovitim konzultacijama, a ujedno i na elektroničkoj mreži “Eduneta” preko koje studenti mogu stalno biti u vezi sa svojim profesorima i administrativnim osobljem. Ovaj sustav može se koristiti 24 sata dnevno bez obzira gdje se studenti nalaze.

VL: Zašto se nastava odvija u Zagrebu i Dubrovniku?

Iako to zahtijeva dodatna financijska sredstva za to ima puno razloga koji su od ogromne koristi i veliki su benefit u budućnosti za sve naše studente. Nastava se odvija u Zagrebu, gdje je i sjedište Fakulteta, i to na hrvatskom jeziku. U Dubrovniku, gdje je bilo prvo sjedište i sjecište studenata iz cijelog svijeta, nastava se odvija na engleskom jeziku. Prednost za studente leži upravo u tome da, ukoliko žele, pojedine semestre mogu kombinirati te ih apsolvirati na bilo koje mjestu. Tako na primjer, ako studiraju na hrvatskom jeziku, određeni semestar mogu otići slušati nastavu na engleskom jeziku i obratno. Ako sumnjaju da će im biti teško polagati ispit na engleskom, iako su studenti koji su slušali nastavu na tom jeziku, može im se omogućiti polaganje ispita na našem – hrvatskom jeziku. To je samo provjera usvojenog znanja na engleskom, a zapravo velika prilika za stjecanje svjetskih iskustava, veza i prijateljstava kao i usavršavanje tog svjetskog jezika.

VL: Smatrate li da nastava na engleskom jeziku predstavlja prepreku za upis studijskih programa u Dubrovniku?

Ne, jer svaki naš student završava fakultet s izvrsnim znanjem engleskog jezika, iako je dio njih bio nesiguran na samome početku studija. Mi ih potičemo na to, jer znamo da je njihov strah neopravdan. Uostalom, neposredno po upisu, studentima se provjerava znanje engleskog (razina znanja), te im je omogućeno, posebice onima slabijeg početnog znanja, da kroz dodatne nastavne sate usavrše jezik. Tako su i oni koji su slabije vladali engleskim jezikom potpuno spremni slušati nastavu i većim dijelom korespondirati na engleskom jeziku prije početka nastave i studiranja na Fakultetu. Imajući na umu da se radi o mladim ljudima, koji ponekad osjećaju nesigurnost i strah od razgovora s profesorom i provjere znanja na engleskom jeziku, predvidjeli smo i tu situaciju, uvažavajući činjenicu da za tečno sporazumijevanje na stručnom engleskom ipak treba malo više vremena i treninga. Takvim je studentima omogućeno polaganje ispita odnosno usmena ili pismena provjera znanja i na hrvatskom jeziku. Važno je da se student ne boji, da bude siguran u sebe, da ima našu potporu i da mu naša sugestija da se uključi u nastavu i na engleskom jeziku može u profesionalnoj karijeri dobro doći i biti od velike koristi pri zapošljavanju.

VL: Pohađaju li Libertas studenti s područja Bosne i Hercegovine?

Naravno, studenti s područja Bosne i Hercegovine predstavljaju značajan dio Libertas obitelji i s tom činjenicom se ponosimo. U svakoj našoj promotivnoj aktivnosti sudjeluju i oni, zajedno sa svojim profesorima. Postojeći studenti tome najbolje svjedoče. Novim studentima koji dolaze iz svih krajeva BiH oni prenose sve potrebne informacije o studiranju i pripremaju ih za taj prvi važan korak u karijeri, a to je ulazak u akademsku zajednicu. Bilo da su kao svoj drugi dom izabrali Zagreb ili Dubrovnik, znanje, iskustvo i poslovne veze ostaju im do kraja poslovne karijere. Upravo to znanje i iskustvo oni prenose kroz svoja zaposlenja diljem svijeta, a i dijelom doprinoseći poslovnoj zajednici i gospodarstvu u Bosni i Hercegovini. Mi na Libertasu često organiziramo zajednička druženja svih studenata i profesora, a pravi “dernek” i veselje uz pjesmu bili bi nezamislivi bez studenata iz BiH. Većina njih su i izvrsni studenti. Tako je već u drugoj godini postojanja Libertasa naš student iz BiH Josip Grgić osvojio je prvu nagradu Ministarstva gospodarstva RH za najbolji poduzetnički projekt u 2006. godini. Danas gospodin Grgić zauzima važnu menadžersku funkciju u gospodarstvu, a postao je i predavač na Visokoj poslovnoj školi Libertas. On je počeo, a mnogi drugi su slijedili njegov primjer. Mi na sve to možemo s pravom biti ponosni – zar ne ?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije