Tužiteljima isplaćen novac

Iz proračuna HNŽ osam milijuna KM za isplatu službenika koji su tužili Vladu

26.07.2018.
u 11:00

Ministarstvo financija HNŽ-a, nakon provedenih postupaka i temeljem usvojenih odluka Vlade, jučer je na račune korisnika uplatilo 1,088.000 KM na ime izvansudskih nagodbi, piše Večernji list BiH.

Milijunski iznosi

Tim povodom Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, istaknuo je kako je spomenuta uplata još jedan značajan korak prema konačnom rješenju toga naslijeđenoga i financijski iznimno zahtjevnog problema koji je Vlada čvrsto odlučila riješiti.

- Podsjetit ću na to da je tijekom 2017. godine Vlada za tu nakanu izdvojila i uplatila oko četiri milijuna KM, a jednak iznos planiran je i u proračunu za 2018. godinu - kazao je predsjednik Herceg.

Inače, jučer je, također, izvršena uplata i svim korisnicima koji se preko granta sufinanciraju ili financiraju iz proračuna HNŽ-a. Ipak, isplata sudskih tužbi ostaje prioritet i dalje jer pojedinci već godinama čekaju da se obveze prema njima izmire. Tek se Hercegova Vlada ozbiljnije uhvatila u koštac s tim problemom i osigurala da se ova dugovanja izmiruju pojačanim tempom. Kako je nedavno za Večernji list izjavio županijski javni pravobranitelj Vlado Bevanda, cilj je za ovu godinu riješiti sporove koji datiraju iz 2016. godine, a onda nastaviti raditi sukladno proračunskim mogućnostima.

- Procesi bi bili brže rješavani kad bi u proračunu bilo dovoljno sredstava da se te obveze odmah riješe. Riječ je o problemu koji je godinama rastao i sada činimo sve kako bi presude bile isplaćene što je brže moguće - rekao je Bevanda nedavno za Večernji list. Rekao je kako Pravobraniteljstvo u pravilu gubi ove slučajeve jer se zaista radi o kršenjima kolektivnih ugovora od institucija te kako sredstva u konačnici moraju biti isplaćena iz županijskoga proračuna.

Pokušaji nagodbe

- Zato smo u nekoliko navrata upućivali pozive za izvansudske nagodbe kako bismo smanjili troškove županiji i ubrzali isplatu u ovim slučajevima. Nadamo se kako će i u budućnosti što veći broj ovih slučajeva biti riješen izvansudskim nagodbama - zaključili su naši sugovornici.

Inače, u prosjeku jedan tužitelj od Vlade HNŽ-a dobiva između 4000 i 5000 maraka. Gledajući podatke o isplatama sredstava, nameće se zaključak kako su najveći dobitnici odvjetnici koji zastupaju osobe koje tuže Vladu. Njihova zarada se broji u desecima, a u nekim slučajevima u stotinama tisuća maraka. Iz Vlade HNŽ-a još jednom su pozvali sve županijske institucije da se pridržavaju odrednica kolektivnih ugovora jer samo na taj način se može smanjiti broj tužbi protiv županijske Vlade u Mostaru u budućnosti. Očekuje se kako će Vlada HNŽ-a još godinama rješavati ovaj problem jer se potraživanja i dalje broje u desecima milijuna maraka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?