Dom naroda Parlamenta BiH

Izaslanici o tri reformska zakona: Zakon o VSTV-u, slobodi pristupa informacijama i ombdusmenima

Dom naroda BiH
Fena
30.08.2023.
u 07:59

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će razmatrati izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) u prvom čitanju, koje je prethodno usvojio Zastupnički dom u oba čitanja.

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Iz Vijeća ministara su naveli da je Zakon o VSTV-u posljednji put izmijenjen 2008. godine, a od tada se pokazalo kako je potrebno izvršiti izmjene u nizu odredbi koje su postale zastarjele. Također, zakonodavni okvir je nepotpun i ne jamči u dovoljnoj mjeri neovisnost, samostalnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa.

Naveli su kako je i ranije bilo brojnih pokušaja izmjena tog zakonskog rješenja, ali zbog različitih prepreka taj posao nikada nije priveden kraju, a u međuvremenu uslijed ozbiljnog slabljenja integriteta u pravosuđu bilo je neophodno ciljano poboljšati zakonodavni okvir.

Osnovna pitanja koja su uređena u Prijedlogu zakona su sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudaca i tužitelja te članova VSTV-a, osnivanje Jedinice za integritet unutar Tajništva VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene vezane za disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudaca i tužitelja.

- Prijedlog zakona zasnovan je na principima integriteta nositelja pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, principu dvostupnjevosti pri odlučivanju i principu odgovornosti nosiltelja pravosudnih funkcija - tvrde predlagači.

Na dnevnom redu su izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, a u pitanju je također zakon koji je prošao proceduru u Zastupničkom domu, dok će ga Dom naroda razmatrati u drugom čitanju.

Dom naroda razmatrat će i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH koji je Zastupnički dom usvojio i u drugom čitanju. Zakon je utvrdilo Vijeće ministara s oznakom EI (europske integracije) kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima EU u toj oblasti.

U pitanju je zakon koji redovno koriste mediji i organizacije civilnog društva kao jedina dostupna sredstva za prikupljanje informacija o radu tijela vlasti u svrhu istraživačkog novinarstva, borbe protiv korupcije i u svrhu drugih oblika građanskog aktivizma.

Vijeće ministara i zastupnici vladajuće koalicije tvrde da je cilj donošenja zakona sustavno uređenje materije na razini BiH kako bi se osigurala pravilna primjena zakona i poštivanje međunarodnih standarda, kao i promocija i zaštita prava na pristup informacijama.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH te Zakona o radu u institucijama, kao i nekoliko izvješća o radu državnih institucija.

Iako je bilo najavljeno da će se Dom naroda PSBiH danas izjašnjavati o izmjenama Zakona o strancima i Prijedlogu zakona o organizaciji tržišta vina u BiH koje je u ponedjeljak podržao Zastupnički dom, na sužbenoj web stranici ta dva zakona još uvijek nisu uvrštena u dnevni red.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije