u italiji

Izaslanstvo BiH na konferenciji o borbi protiv teškog kriminala

Mijo Krešić
31.10.2018.
u 18:32

Bosna i Hercegovina je sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji "Borba protiv teškog kriminala na zapadnom Balkanu" koju je 29. i 30. listopada Italija organizirala u gradu Brindisi u okviru projekta IPA 2017.

Domaćini sastanka bili su zamjenik ministra unutarnjih poslova Italije Stefano Kandiani, šef talijanske policije Franco Gabrielli i direktor projekta Gennaro Capoluongo, koji je prošli tjedan posjetio BiH.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih zemalja zapadnog Balkana, a BiH je zastupao zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić i predstavnici svih policijskih agencija BiH, uključujući direktora SIPA-e Pericu Stanića.

Izaaslanstvo BiH bilo je najveće na konferenciji, a Italija je stavila na raspolaganje zrakoplov talijanskog zrakoplovstva za prijevoz sudionika u Brindisi.

Na bilateralnom sastanku, zamjenik ministra Italije izrazio je sućut talijanske vlade zbog smrti dvojice policajaca Sarajevske županije, Adisa Šehovića i Davora Vujnovića.

Na konferenciji se razgovaralo o pitanjima regionalne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, te o specifičnim projektima kako bi se poboljšala policijska koordinacija, kako regionalno tako i u svakoj pojedinačnoj zemlji.

Direktor Talijanske agencije za borbu protiv mafije Cafiero De Rhao izrazio je spremnost da sa zemljama zapadna Balkana podijeli posebni software pod nazivom SIDDA / SIDNA koji je razvijen kako bi olakšao istrage protiv ozbiljnog i organiziranog kriminala.

Cijeli program financira EU sredstvima za pristupanje novih zemalja, u suradnji sa GIZ razvojnom agencijom iz Njemačke.

Trenutno, osim aktivnosti obuke i pomoći, IPA projekt podržava 18 tekućih istražnih radnji, u bliskom kontaktu s policijskim snagama Balkana i odgovarajućim nadležnim javnim tužiteljima, jamčeći istražne i financijske instrumente koji omogućavaju operativnim strukturama da postignu konstantno poboljšanje rezultata, priopćeno je iz Veleposlanstva Italije u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?