trikovi

Izbjegnite opasnost od pokvarene hrane, evo kako sačuvati povrće

Getty Images
08.07.2019.
u 07:22

Jeste li se ikada zapitali koliko hrane svakodnevno bacate u smeće? Ponekad ne iskoristimo sve namirnice koje smo kupili, a nakon nekoliko dana to isto završi u otpadu. Nažalost, takav scenarij se često odvija u mnogim kućanstvima, i to najčešće s povrćem kojem je rok trajanja – kratak.

Kako bi vam pomogli da maksimalno iskoristite životni vijek svog omiljenog povrća, za vas smo sastavili najbolji način za pohranu i zamrzavanje, piše Zadovoljna.hr. 

STVARI KOJE TREBATE ZNATI O ČUVANJU POVRĆA

Izbjegavajte čuvati voće i povrće na istom mjestu. 

Mnogi plodovi ispuštaju plin etilen koji ubrzava proces kvarenja. Neki od najvećih proizvođača plinova su marelice, jabuke, avokado, banane i rajčice.

Nemojte odmah prati povrće. 
Vlaga ubrzava proces dozrijevanja, pa izbjegavajte pranje povrća prije same pripreme za jelo. 
Ako nemate izbora, operite ga i pohranite u zatvorenu posudu s papirnatim ručnicima.

Ako je narezano, pravac hladnjak!
Svi proizvodi koji su prethodno izrezani ili oguljeni trebaju biti u hladnjaku.

Da, povrće možete držati u zamrzivaču
Iako zamrznuto povrće na kojem se nalaze veliki komadi inja, a ponekad i leda mogu biti izvor frustracije, bitno je odabrati hladnjak koji posjeduje novu tehnologiju koja sprječava lijepljenje hrane i uklanja vlagu.

KAKO ODRŽATI POVRĆE SVJEŽIM

Šparoge 
Gdje pohraniti: Polica za hladnjak
Rok trajanja: 4 dana

Ako ne planirate odmah pojesti šparoge, podrežite peteljke i ostavite ih uspravno u čaši vode te ih zaštitite plastičnom vrećicom.

Zamrzavanje: Prije zamrzavanja šparoga, dobro ih je blanširati. Nakon cca pet minuta u kipućoj vodi, premjestite ih u hladnu vodu s ledom te ih tamo držite isto koliko ste ih blanširali. Posušite ih i stavite u plastičnu vrećicu i zamrznite.

Paprika
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku (zbog visoke vlažnosti)
Rok trajanja: 4-7 dana

Vlaga uzrokuje truljenje paprika, pa ih držite neopranima i suhima. Za maksimalnu hrskavost pohranite ih u plastičnu vrećicu.

Zamrzavanje: Operite ih i uklonite sve sjemenke. Zatim izrežite paprike, zamrznite na sat vremena. Kad se smrznu paprike, prenesite u hermetički zatvorenu posudu i vratite u zamrzivač.

Brokula
Gdje pohraniti: Polica u hladnjaku
Rok trajanja: 2-3 dana
Svježa brokula brzo se kvari te ju je potrebno pojesti što prije. No, prije spremanja poškropite glavice brokule vodom i labavo ih omotajte u kuhinjski ručnik.

Zamrzavanje: Svježu brokulu prije zamrzavanja treba kuhati na pari ili blanširati. Počnite s ispiranjem glave i rezanjem u cvjetove. Glave kuhajte pet minuta, zatim ih stavite ih u ledenu vodu na pet minuta vrijeme i čuvajte ih u zatvorenim vrećicama.

Mrkve 
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku
Rok trajanja: dva tjedna
Svježu mrkvu stavite u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak.

Zamrzavanje: Kada jednom operete i ogulite mrkve blanširajte ih oko pet minuta, osušite i spremite u plastičnu vrećicu i stavite u zamrzivač.

Špinat
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku
Rok trajanja: tri do pet dana
Prethodno oprano zelenje stavite u plastičnu posudu, te na njih položite papirnati ručnik prije dodavanja sljedećeg sloja špinata.

Zamrzavanje: Ako planirate pojesti špinat u idućih nekoliko mjeseci, zamrznite ga sirovog. No, ako vam to nije u planu blanširajte ga dvije minute, pustite ga da se ohladi na papirnatim ručnicima te ga nakon toga spremite u vrećicu za zamrzavanje, istisnite zrak i stavite u zamrzivač.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?