Božo Ljubić

Izbor članova Predsjedništva BiH mora se riješiti kroz izmjene Izbornog zakona

15.01.2018.
u 13:35

Ljubić je rekao da Vijeće Europe traži da se Izborni zakon BiH treba promijeniti pod hitno i to u razdoblju od narednih šest mjeseci.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kazao je nakon današnje sjednice Glavnog vijeća HNS-a kako su pripremljeni amandmani na rezoluciju Vijeća Europe o BiH koja bi se trebala uskoro naći na dnevnom redu. Riječ je o amandmanima koji se odnose na izmjene izbornog zakonodavstva, piše Klix.ba. 

Ljubić je kazao da kazao da je Glavno vijeće HNS-a usvojio amandmane na rezoluciju Vijeća Europe koja se priprema o izmjenama izbornog zakonodavstva, a koja će se naći na dnevnom redu u idući ponedjeljak. Istaknuo je da je Vijeće Europe u rezoluciji definiralo BiH kao međunarodni poluprotektorat. 

On je rekao da se u nacrtu rezolucije političari pozivaj na usvajanje neophodne promjene Ustava BiH da bi se izbori mogli provesti u skladu s presudom Sedjić-Finci i u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH. 

Kako kaže, HNS podržava izmjene Ustava BiH ukoliko se do toga može doći, ali smatra da se izbor članova Predsjedništva BiH mora riješiti kroz izmjene Izbornog zakona BiH. 

Ljubić je rekao da je na sjednici bilo govora i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i diskriminaciji u obrazovanju. On je upitan mogu li se istovremeno provesti odluke Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, on je odgovorio da se u formalno-pravnom smislu one ne mogu zadovoljiti. 

Međutim, ukoliko bi se usvojile izmjene Izbornog zakona BiH koji predlaže HNS djelimično bi se mogli zadovoljiti ti zahtjevi u smislu mogućnosti kandidiranja. On je rekao da se u rezoluciji Vijeća Europe hrvatski politički predstavnici kritiziraju za težnje ka stvaranju trećeg entiteta. Zbog toga smatra da je potrebno usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH. 

Istaknuo je da Vijeće Europe traži da se Izborni zakon BiH treba promijeniti pod hitno i to u razdoblju od narednih šest mjeseci. 

Što se tiče posjeta hrvatske predsjednice, Ljubić je kazao da će sigurno biti govora o konstitutivnosti naroda u BiH. On je rekao da je Daytonski mirovni sporazum narušen i da hrvatski politički predstavnici nastavljaju inzistirati na legitimnom predstavniku. 

Predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a Bariša Čolak kazao je da će sigurno napraviti amandmane na tekst rezolucije Vijeća Europe koji će biti dostavljen bh. izaslanstvu u Vijeće Europe. On se nada da će određeni amandmani na samoj sjednici biti usvojen. 

Kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH nije želio komentirati ističući da vjeruje kako će političke stranke postići suglasnost o izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Čolak je rekao da već dugo vremena traje implementacija presude Europskog suda za ljudska prava, ali da treba uzeti u obzir i odluku Ustavnog suda BiH. Što se tiče reforme pravosuđa, Čolak je kazao da će i ta pitanja biti tretirana rezolucijom Vijeća Europe. 

Predsjednik Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a Mijo Krešić govorio je o dijelovima rezolucije koji se odnose na lokalnu samoupravu i obrazovanje. On je rekao da izborni rezultat u Tuzli još uvijek nije implementiran u skladu sa Zakonom o lokalnim samoupravama. 

Krešić je kazao da je Glavno vijeće HNS-a danas bilo na tragu da se obrazovanje i diskriminacija tretira na prostoru kompletne BiH. On je rekao da u brojnim dijelovima učenici nemaju pravo na učenje maternjeg jezika, a ne samo u određenim županijama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?