INTERVJU Ivan Musa

Izbora neće biti ako se ne promijeni Izborni zakon

05.07.2017.
u 07:00

Izbori, koji bi se trebali održati u listopadu sljedeće godine, nezaobilazna su i prvorazredna politička tema u BiH. Osobito zbog presude Ustavnog suda kojom su dijelovi Izbornog zakona koji se odnose na izbor zastupnika u federalni Dom naroda po apelaciji Bože Ljubića proglašeni neustavnim, kao i nastojanja stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH da se Izborni zakon promijeni tako da svaki narod bira svoje zastupnike u Dom naroda i da Hrvati biraju svog člana Predsjedništva BiH bez majorizacije bošnjačke većine. 
Predsjednik HKDU-a BiH, zastupnik u federalnom Parlamentu i član Predsjedništva HNS-a BiH Ivan Musa uzroke vidi drugdje.

Bošnjačka politika ne prihvaća prijedloge HNS-a BiH za izmjene Izbornog zakona, koje je HNS predložio kako bi hrvatski narod u BiH sam svojom slobodnom voljom birao i postavljao svoju vlast, a što se osobito odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Što ako to tako ostane i izbori se održe po postojećem izbornom sustavu, unatoč presudi Ustavnoga suda kojom su osporene odredbe u pogledu izbora za Dom naroda?

- Mislim da će to u tom slučaju biti i tehnički neizvodivo. Pokušajte slušati što se o toj temi govori među Hrvatima. Ljudi neće dopustiti daljnja poniženja. Varaju se oni koji misle da smo mi definitivno poražen narod i da se izbori mogu održati i mimo nas i bez nas. Mislim kako bi u takvom slučaju, slušajući ono što se već govori, izborne kutije i izborni materijal mogli završiti u kontejnerima, što bi BiH definitivno uvelo u kaos. To nije naš projekt. Mi to ne želimo. To je samo upozorenje onima koji misle da smo posve poraženi. 

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?