stranačke bitke

IZBORI Nova lica u borbi za vijeća, stari načelnici traže mandate, a evo koji odustaju...

20.07.2020.
u 21:55

Iako se praktički još sa sigurnošću ne zna kada će se održati lokalni izbori zbog nepoznanica vezanih za proračun, odavno već traju rovovske borbe u stranačkim redovima o pozicioniranju na stranačkim listama, ali i kandidatima za načelnike i gradonačelnike, piše Večernji list BiH.

U svemu tome svoju prigodu čekaju i predstavnici drugih hrvatskih stranaka, ponajprije HDZ-a 1990. i HRS-a, te pojedini neovisni kandidati. Izvjesno je kako će u većinskim hrvatskim općinama najveće stranke ići pojedinačno u lov na pozicije ili pak nekoliko manjih hrvatskih opcija ujedinjenih naspram HDZ-a BiH, dok će u gotovo svim mješovitim sredinama nastupiti zajedno, posebno za pozicije načelnika općina, kako ne bi doveli do toga da se zbog rasipanja glasova hrvatska pozicija oslabi.

Neum, Tomislavgrad...

Ususret ovim izborima najavljuju se nova lica na listama među kandidatima za čelne pozicije gradova i općina, inzistira se u tvrdnjama kako je potrebna nova energija za promjene. No, u praksi to nije slučaj. 
Kako sada stvari stoje i prema dostupnim informacijama, “stari” načelnici i gradonačelnici u općinama gdje Hrvati čine značajan udjel u stanovništvu, ili su pak većina, ponovno će se kandidirati na izborima. Posve je sigurno da će Ljubuški dobiti novog gradonačelnika nakon što je Nevenko Barbarić nakon 16 godina vođenje ovoga grada odlučio zamijeniti pozicijom saborskog zastupnika. Na području Hercegovine još se govori o tome kako bi u Neumu moglo biti promjena nakon što je raspušten tamošnji općinski Odbor stranke početkom ožujka te imenovano povjerenstvo koje je trebalo provesti unutarstranačke izbore zbog problema u toj organizaciji. Izvjesno je kako će načelnici u većini drugih gradova i općina poput Čapljine, Stoca, Širokog Brijega, Čitluka i Posušja ponovno ići po novi mandat na čelu ovih lokalnih samouprava. Puno zanimljivije je, međutim, tko će biti kandidati u Mostaru, a koji se s liste izabranih gradskih vijeća posredno biraju za gradonačelnika ovoga grada u kojemu će se izbor prvi put održati nakon punih dvanaest godina. Tu se spominje nekoliko aktualnih dužnosnika u izvršnoj vlasti, u stranačkim strukturama, ali i na pozicijama iz pojedinih gradskih ustanova koji su se posebno istaknuli u još uvijek aktualnoj epidemiji koronavirusa. Najdugovječniji mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji ima zdravstvene probleme, po osobnim tvrdnjama završava ovu misiju. Tko god bude kandidat, imenovanje za gradonačelnika vjerojatno će umnogome ovisiti o činjenici hoće li se promijeniti gradski Statut. A za izbor na mjesto gradonačelnika trebaju dvije trećine ruku od 35 vijećnika, što će biti vrlo teško postići. 
Jedini načelnik koji nije iz redova HDZ-a BiH u Hercegovini, nego iz HDZ-a 1990., Jozo Ivančević, ponovno će ići u utrku za ovu poziciju te je uspješno osvaja unatoč brojnim naporima starijeg HDZ-a da ga pokoleba. Pravi megdan bivših i aktualnih HDZ-ovaca odigrat će se u Hercegbosanskoj županiji, i to posebno za mjesta čelnih ljudi i većina u gradskim i općinskim vijećima Livna i Tomislavgrada.

Vitez pod upitnikom

Uz lokalno sučeljavanje, bit će i svojevrstan test odnosa unutar stranke. U tom smislu posebno je zanimljiv Tomislavgrad u kojemu opcija koju predstavlja aktualni načelnik Ivan Vukadin uz Hrvatski nacionalni pomak (HNP), koji je registrirao kako bi mogao nastupiti na izborima zbog izbacivanja iz HDZ-a BiH, zajedno s kolegama još uvijek praktički kontrolira i organizaciju HDZ-a. U središnjoj Bosni postoje dvojbe hoće li se Tomislav Bošnjak-Matić, aktualni načelnik Viteza, ponovno kandidirati za ovu poziciju. Tamo se, uz Vitez, razgovara o zajedničkom nastupu u svim općinama kako bi Kiseljak, Kreševo, ali i Busovača, te napose Novi Travnik i Jajce, ponovno imali Hrvata za načelnika. U Žepču i Usori spominju se isti kandidati, a u Posavini se špekulira hoće li u Orašju ostati isti kandidat. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije