Izvješće OESS-ova Ureda za demokratske standarde nakon dva tjedna kampanje

Izbori problematični bez provedenih presuda sudova, kampanja nacionalistička

20.09.2022.
u 20:14

Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju objavio je izvješće o predstojećim izborima u BiH te dosadašnjoj kampanji ocjenjujući velikim problemom što nisu provedene izborne reforme, piše Večernji list BiH. - Izbori se održavaju usred kontinuiranog političkog zastoja i nakon neuspjelih pregovora za postizanje političkog dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva i uvođenju ustavnih promjena - navode iz ODIHR-a. Objasnili su kako trenutačni ustavni okvir još uvijek postavlja "diskriminirajuća pravila o pravu kandidiranja na temelju nacionalne pripadnosti i prebivališta".

Žene podzastupljene

- Europski sud za ljudska prava (ECHR) smatra da ta ograničenja nisu u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Također, presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (US BiH) iz 2016. u slučaju "Ljubić", kojom se nalaže Parlamentu FBiH da preispita izborni sustav, još uvijek nije provedena. Osim toga, nekoliko preporuka ODIHR-a još uvijek nije riješeno, uključujući rješavanje izbornih sporova i uspostavu izbornih odbora, kao i potrebu da se provede sveobuhvatna revizija pravnog okvira - navodi se u izvješću. Dogovor o izbornim prijeporima pokušalo se postići na pregovorima u siječnju i ožujku 2022., koje su nadzirali međunarodni posrednici, no vodeće političke stranke nisu uspjele postići politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva i uvođenju dugo očekivanih ustavnih promjena. Za odluku Ustavnoga suda BiH iz 2016. navode kako je Sud odlučio u predmetu koji je uputio Božo Ljubić, za kojega je pogrešno navedeno da je tada bio član HDZ-a BiH. Objasnili su kako je Ustavni sud osporio ustavnu odredbu iz FBiH, kojom se deset županija obvezuje izabrati najmanje jednog zastupnika u Parlament FBiH iz svakog od triju konstitutivnih naroda, čak i ako ima samo pripadnika bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda u županiji. Prema Sudu, tumači to ODIHR, ta odluka nije sukladna načelu jednakosti svih konstitutivnih naroda sadržanih u Ustavu na državnoj razini. Dodjela mjesta u Parlamentu FBiH nakon izbora za 2018. uređena je odlukom SIP-a, ali odluka još uvijek nije na snazi za ove izbore. U izvješću se navode i tehnički podaci o izborima po kojima je upisano 3,368.666 birača te da je obrisan veliki broj mrtvih osoba. Za sami tijek izborne kampanje navodi se kako neki kandidati često koriste nacionalističku retoriku i retoriku koja izaziva podjele. Zabranjena je kampanja u elektroničkim i tiskanim medijima prije službenog početka kampanje, a SIP je izrekao sankcije u 22 slučaja prijevremene kampanje, uglavnom vezane uz plaćene oglase na društvenim mrežama. Po njihovim podacima, primjetna je podzastupljenost žena. Žene zauzimaju 20 i 26 posto mjesta u državnom i entitetskim parlamentima. Osim troje kandidata za predsjednika države i entiteta, žene nisu bile zastupljene na većini sastanaka kojima je prisustvovao ODIHR. Nekoliko sugovornika istaknulo je kako su glavne prepreke povećanju političke participacije žena dugogodišnji stereotipi o rodnim ulogama u Bosni i Hercegovini.

Nisu usklađene jedinice

Tijekom kampanje zabilježen je i jedan slučaj nasilničkog ponašanja, napad na kandidatkinju. Medijska okolina je, tvrdi se u izvješću, fragmentirana i snažno podijeljena duž nacionalnih i političkih linija. Neki sugovornici ODIHR-a izrazili su zabrinutost zbog nedavnog broja tužbi za klevetu podnesenih protiv novinara, slučajeva kibernetičkih napada usmjerenih na istaknute medijske kuće te incidenata javnih verbalnih prijetnji i napada političara na novinare. Tijelo za praćenje medija - Regulatorna agencija za komunikacije - obavijestilo je ODIHR da zbog nedostatka sredstava neće pratiti medije tijekom službenog razdoblja izborne kampanje. Veliki problem ODIHR vidi u činjenici da čak od 2001. godine nisu usklađene višečlane izborne jedinice. Iako je zakonom propisano da se revizija broja mandata u višečlanim izbornim jedinicama provodi svake četiri godine, većina državnih i Parlament FBiH to nisu učinili od 2001. godine, a NS RS-a učinio je to samo jednom 2012. godine uoči izbora 2014. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?