Sastanak Radončića i Nikšića

Izbori uzdrmali koalicije, SBB i SDP otvorili razgovore

21.10.2016.
u 07:00

Serija međustranačkih razgovora započeta nakon lokalnih izbora nastavljena je jučer susretom čelnika SBB-a i SDP-a, Fahrudina Radončića i Nermina Nikšića. Razgovor predsjednika jedne vladajuće i jedne oporbene stranke izazvao je mnogo pozornosti, iako su obojica jučer istaknula kako nisu razgovarala o rekonstrukciji državne i federalne vlasti.

Političke razlike

- Nikakvog razgovora o sudjelovanju u vlasti niti je bilo niti se o tome govorilo. Mi ostajemo oporba, a gospodin Radončić u vlasti zajedno sa svojom političkom strankom, kazao je nakon susreta Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, dodajući kako su razgovarali i o temama o kojima stranke nemaju identična gledišta. Radončić je također ponovio da nema mjesta špekulacijama o bilo kakvoj prekompoziciji vlasti jer to ne zanima ni SDP ni SBB.

- Opstanak koalicije na razini BiH ovisi prvenstveno o tome što će uraditi rukovodstvo SDS-a. Želi li napustiti tu koaliciju ili ne. Što se tiče SDA, HDZ-a i SBB-a, naš stav je da se ta koalicija održi do kraja ovog ciklusa vlasti, a hoće li se to dogoditi, ovisi o tome što će se događati u Republici Srpskoj i kakva će biti odluka SDS-a, naglasio je Radončić. Nikšić i on su, kaže, razgovarali o tome kako stabilizirati stanje u BiH i zaustaviti negativne trendove, a Radončić je poručio da SBB neće nikada sudjelovati u nečemu što su nacionalne ili teritorijalne podjele. - U SDP-u i SBB-u su velike političke razlike, a prirodno je da dvije velike političke stranke imaju dobru komunikaciju. Tu uopće ne treba prejudicirati hoćemo li mi ići zajedno 2018. godine ili nećemo. Vrijeme će pokazati što će se događati. SBB će, kao vjerojatno i SDP, ići potpuno samostalno, rekao je jučer Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, na pitanje o približavanju SDP-a i SBB-a.

Nema izmjena

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je jučer, pak, kako se na sjednici Parlamenta BiH pokazalo da koalicija na državnoj razini ne funkcionira.

- Najbolji način da vidite funkcionira li nešto je u Parlamentu. Mislim da je suvišan bilo kakav dodatni komentar. Vidjeli ste da na razini Vijeća ministara BiH to očigledno nismo uspjeli, dodao je Čović u izjavi novinarima u Mostaru, podsjetivši da su svi zastupnici iz Republike Srpske glasovali isto, a da unutar nekih stranaka iz Federacije BiH nije bilo jednoglasja. Ipak, dodao je da, što se tiče njega i HDZ-a BiH, izmjena u vladajućoj koaliciji neće biti.

- Ali tu nismo samo mi, rekao je Čović. On je za danas najavio sastanak s predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, dok će sastanak svih stranaka biti održan idućeg tjedna.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?