Veliki broj pripremnih radnji SIP mora provesti

Izborna kampanja već počela, na stolu su "velike" nacionalne teme

izbori mostar
Foto: Stojan Lasić
1/3
24.07.2022.
u 21:00

Sljedeća aktivnost koju će provesti Središnje izborno povjerenstvo je zaključiti središnji birački popis 18. kolovoza. Konačna ovjera kandidacijskih lista obavit će se do 29. srpnja.

Dok su sve oči uprte u Ured visokog međunarodnog predstavnika te razne političke aktere i aktiviste, koji pokušavaju eventualno utjecati na ishod izmjena Izbornoga zakona i Ustava Federacije BiH, dotle se u Središnjem izbornom povjerenstvu, koje je također dio problema, nastavljaju pripreme za održavanje općih izbora zakazanih najesen ove godine, piše Večernji list BiH.

Nakon što su okončane prijave za glasovanje iz inozemstva te ždrijeb za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima za izbore 2. listopada, sljedeća aktivnost koju će provesti Središnje izborno povjerenstvo je zaključiti središnji birački popis 18. kolovoza. Konačna ovjera kandidacijskih lista obavit će se do 29. srpnja.

Liste kandidata

Nakon toga stranke će do 3. kolovoza dostaviti kandidacijske liste za kompenzacijske mandate. U konačnici, završne liste kandidata u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja bit će objavljene do 18. kolovoza. Zatim će SIP objaviti broj birača za svaku izbornu jedinicu do 25. kolovoza. SIP će nakon toga preliminarno rasporediti osobe na biračka mjesta, a rok za dovršetak toga posla istječe sutra. Pet dana kasnije je određivanje biračkih mjesta na kojima će građani birati novi sastav vlasti. Ti podaci o lokacijama biračkih mjesta bit će objavljeni najkasnije do 17. rujna kako bi bili dostupni što širem krugu ljudi. Izborno povjerenstvo će trebati do 2. rujna imenovati članove i zamjenike biračkih odbora te sastaviti pričuvni popis kandidata. Ti članovi biračkih odbora moraju proći obuku koju bi od 2. do 25. rujna, a iznimno i do 30. rujna trebali provesti članovi središnjeg ureda SIP-a BiH. Iako je izborna kampanja odavno počela u Bosni i Hercegovini te u njoj definitivno dominiraju teme nacionalizma, posljednjeg rata, netrpeljivosti, prijetnji nasiljem, formalno plaćeno političko oglašavanje počinje točno mjesec dana prije službenog nadnevka održavanja izbora. A to je 2. rujna. Ima se dojam kako su u ovim izborima sublimirane sve frustracije iz reda sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini - od hrvatske bojazni da će ih Bošnjaci posve isključiti iz vlasti nametanjem člana Predsjedništva BiH, ali i presudnog broja izaslanika u Dom naroda Federacije BiH. Time se gotovo u drugi plan guraju svi problemi koji tiše lokalne zajednice, županije... Istodobno, kod bošnjačkih stranaka dominiraju teme kojima se upravo nastoji pribaviti status heroja nacije koji će se iskazati u politici dominacije i preglasavanja te istodobnog naturanja drugim narodima osjećaja udruženog zločinačkog pothvata, odnosno genocida, a sve u cilju ostvarenja ratnih nacionalnih ciljeva. Na srpskoj političkoj sceni također se političke opcije, ali i njihovo zauzimanje svodi na dokazivanje tko je izdajnik ili patriot te tko se više zauzima za još snažniju poziciju Republike Srpske u odnosu na državu Bosnu i Hercegovinu.

Kupnja glasova

No, ono što je primjetno na svim stranama, sve su prisutniji populistički pokušaji kako pridobiti povjerenje što većeg broja birača. U Republici Srpskoj više od 100.000 osoba dobiva po 100 maraka kako bi doslovno sudjelovalo na izborima, Vlada Federacije BiH istodobno je osmislila načine kako izdvojiti financijsku potporu stanovništvu koje je pogođeno inflacijom i rastom cijena. Riječ je doslovno o prelijevanju novca iz javnih fondova koje su napunili također građani plaćajući mnogo skuplje istu robu u posljednjih pola godine otkako traje rat u Ukrajini. Do izbora definitivno treba očekivati dodatno jačanje istih nacionalističkih tenzija na sve tri strane, zahvaljujući kojima stranke desetljećima "uspješno" vladaju u BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije