Bariša Čolak, izaslanik u državnom Domu naroda, u intervjuu "Jedan" BHRT-a

Izborni zakon i stabilna situacija uvjet na EU putu

 Bariša Čolak
13.05.2022.
u 21:55

U kontekstu mogućnosti otvaranja nove runde pregovora i dolaska predstavnika međunarodne zajednice, Čolak je podsjetio kako su iz pojedinih stranaka unaprijed rekli da do dogovora neće doć

U intervjuu "Jedan" na BHRT-u Bariša Čolak, izaslanik u državnom Domu naroda i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Hrvatskog narodnog sabora, kazao je kako je nepostizanjem dogovora oko izmjena Izbornog zakona izgubila čitava Bosna i Hercegovina, upozorivši kako je i pred posljednje te pretposljednje razgovore poručivano pojedinim predstavnicima bošnjačkog naroda kako će biti izdajnici ako odu na pregovore. U kontekstu mogućnosti otvaranja nove runde pregovora i dolaska predstavnika međunarodne zajednice, Čolak je podsjetio kako su iz pojedinih stranaka unaprijed rekli da do dogovora neće doći, piše Večernji list BiH.

Politička volja

- To je trebao biti posljednji pokušaj da se dođe do izmjene Izbornog zakona, što je bitno za BiH, ne samo radi 14 prioriteta već i ukupne političke situacije - poručio je Čolak koji se potom osvrnuo na mogućnost da se dogovor postigne i nakon što su izbori raspisani. Podsjetio je kako je nakon raspisivanja proteklih lokalnih izbora došlo do dogovora vezano uz izbore u Mostaru - kazavši kako je, ako postoji politička volja, onda sve moguće.

- Zaista, nije bilo političke volje da se dođe do rješenja, a vi znate da je i pred posljednje te pretposljednje razgovore jasno poručivano pojedinim predstavnicima, prije svih, iz bošnjačkog naroda, da je onaj tko ide na pregovore izdajnik. Stvaralo se negativno ozračje - upozorio je Čolak. Na kraju, dodao je, došli smo u situaciju u kojoj nitko ništa nije dobio, a svi su izgubili. Nije izgubio, istaknuo je, samo hrvatski narod koji traži legitimno predstavljanje, a što je utvrdila odluka Ustavnog suda, već je izgubila čitava BiH. U slučaju da je Izborni zakon promijenjen, značajno bi se stabilizirale političke prilike, a to je jedan od uvjeta dobivanja statusa vjerodostojnog kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Na upit hoće li HDZ i HNS uskoro dostaviti svoj prijedlog Ustava i zakona kojima bi se definirali institucionalno i teritorijalno reorganiziranje BiH, Čolak je odgovorio kako ne zna kada će i kako će to biti, ali misli da će se ta tema aktualizirati - to je nedvojbeno.

- Čak i kada ne bi bilo ovako trusne političke situacije u BiH, mislim da mi moramo ozbiljno razgovarati. Previše je vremena prošlo od Daytona, a mi stagniramo, susjedi su napravili mnogo više... Mislim da treba na tomu raditi kako bi se dobio funkcionalniji okvir koji bi bio prihvatljiv za sva tri naroda i sve građane i koji bi BiH učinio funkcionalnijom državom koja bi se približila europskim standardima - objasnio je Čolak. U tom je kontekstu napomenuo kako su potrebni pravni i politički koraci, a oni, bez imalo dvojbe, poručio je, moraju biti u skladu s europskim standardima, međunarodnim konvencijama i u skladu s Ustavom BiH.

Institucionalni smisao

U ovoj fazi razvoja društva i države, ako bismo zaista napravili iskorake u institucionalnom smislu i popravili položaj Hrvata kroz Izborni zakon, vjerojatno bi se onda, naglasio je Čolak, ostavio prostor za neko drugo vrijeme.

Kada je pak riječ o već spomenutim koracima, oni politički, dodao je Čolak, ostvarivali bi se na prostoru BiH, a za pravne postoji mogućnost da to bude izvan BiH s obzirom na to da je riječ o Općem okvirnom sporazumu za mir, gdje su potpisnice tri države uz jamce - svjedoke u obliku svjetskih sila. U konačnici, nažalost, poručio je Čolak, Dayton i Ustav BiH, umjesto da su zaživjeli, mnogo su puta prekršeni i o tomu svatko treba povesti računa.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?