Strani diplomati jasni

Izborni zakon ne treba ničim uvjetovati, provesti sve presude

19.09.2020.
u 17:33

Strani diplomati koji su sredinom lipnja sudjelovali na potpisivanju sporazuma u Mostaru između čelnika HDZ-a BiH i SDA, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, ocijenili su da u okviru izborne reforme treba provesti sve relevantne presude domaćih i stranih sudova, dok misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju smatra da ne treba ničim uvjetovati tu reformu.

Mostar prošao, ali...

Dogovora, ali ni pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, neće biti sve dok se ne provedu rezultati izbora iz 2018., najavio je ranije ovoga tjedna u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. On i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, sukladno ranijim najavama, trebali su otvoriti međustranačke pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva kako su to potpisali u jednome od dvaju dokumenata koji se tiču izborne reforme. Nakon što su apsolvirali presudu u slučaju Mostara, što se smatralo svojevrsnim popuštanjem hrvatske strane, bošnjačka je, po ranijoj matrici, standardno odustala i povukla se tražeći nove ustupke. A to je uspostava Vlade FBiH, dok Hrvati smatraju da se ne može na temelju neustavnih i nezakonitih odredbi ustrojavati vlast. Potpisivanju tog dokumenta, kojim su se Čović i Izetbegović obvezali do kraja godine usuglasiti rješenje o izmjenama Izbornog zakona, kao svjedoci sporazuma nazočili su američki veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson, voditelj Izaslanstva EU-a u BiH Johann Sattler, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field, visoki predstavnik Valentin Inzko i voditeljica Misije OESS-a Kathleen Kavalec. 
Iz OHR-a su stvari postavili na pola puta krivnje i odgovornosti. “Osuđujemo svaku taktiku kojom se postavljaju bilo kakvi preduvjeti za otpočinjanje razgovora - bilo o formiranju vlade bilo o izbornoj reformi”, priopćili su iz ove organizacije. Po njihovu mišljenju, treba intenzivirati razgovore o obama pitanjima. 
Najjasniji su bili iz Misije OESS-a u BiH kojoj je na čelu diplomatkinja Kavalec. “Iako već neko vrijeme postoji žurna potreba za formiranjem Vlade FBiH, izborna reforma, po našem mišljenju, ne bi trebala biti predmet preduvjeta”, naveli su iz ove institucije. No, smatraju da ususret lokalnim izborima, kad se standardno podižu napetosti, nije racionalno vrijeme za vođenje pregovora. 
“Ovaj reformski proces trebao bi započeti čim se provedu lokalni izbori i trebao bi biti obavljen na transparentan i inkluzivan način, u skladu s prethodnim preporukama Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Izjave koje podrivaju procese izborne reforme i pogoršavaju tenzije nisu konstruktivne niti odgovaraju na potrebe građana”, navodi OESS i poziva sve institucije i strane da osiguraju uvjete za održavanje lokalnih izbora diljem BiH u studenom i u Mostaru u prosincu da bi građani mogli ostvariti svoje pravo glasa slobodno i s povjerenjem u izborni sustav, piše Večernji list.

Ključno za EU put

EU podsjeća kako se jedan od prioriteta Europske komisije za stjecanje statusa kandidata BiH s EU-om odnosi na održavanje izbora, ali i izmjene Izbornog zakona. “Što se tiče sporazuma postignutih među političkim strankama o daljnjoj izbornoj reformi, ponovno naglašavamo potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz mišljenja kako bi BiH napredovala na svom putu k prijmu u EU”, stoji u pisanom komentaru. Veleposlanstvo Velike Britanije poziva sve političare da provedu svoje obveze kroz provedbu “presuda Europskog suda za ljudska prava, kao i odluka domaćih sudova”. 
“To je ključno za europski put i za široko povjerenje u izborni proces. Međunarodna zajednica može podržati ove napore, ali sve se uvijek vraća na to da građani BiH imaju mogućnost izjasniti se, a da političari budu spremni na kompromis, za veće dobro i za sve građane, bez obzira na to tko su oni. Provedba izbornih rezultata i brzo formiranje vlada zakonska su obveza”, ističe UK. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?