Nužnost smirivanja

Izetbegović i Dodik moraju za isti stol zbog bh. budućnosti

25.01.2021.
u 14:06

Medijski i politički prostor proteklih nekoliko dana ispunjavaju izjave i komentari na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o srpskom narodu i njegovu biranju Milorada Dodika, a ionako osjetljivo međunacionalno ozračje u državi dodatno se usijalo u vremenu kada je to najmanje potrebno. Podsjećamo, gostujući u Dnevniku D Federalne televizije predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je kako nije siguran da nema loših naroda.

Izjave i komentari

“Kažu, nema loših naroda, ima samo loših rukovodstava. Nisam siguran! Jer, on (Milorad Dodik) se dodvorava jednom velikom broju ljudi koji žele balkansku politiku, koji žele sirovu politiku...”. Na pitanje voditeljice želi li reći da su Srbi loš narod, on odgovara: “Pazite, glasači koji ga drže žele njegovo bahato ponašanje”, prenosi Jabuka.tv. U tom trenutku voditeljica ga opet prekida konstatirajući da su to što tvrdi teške riječi, a na što Izetbegović odgovara: “Neka su, to je tako! I ja sam pričao ovu vašu priču, ekonomija... I ne reagiraju na to. Kad sam prvi put rekao tvrde riječi, onda su svi skočili i onda je znao što će dalje. Dakle, itekako su vezani lider i oni koji ga podržavaju. I dok god podržavaju njega ovakvog koji ovo radi, vodit će ih uz pogrešnom smjeru jer oni ga ohrabruju”, kazao je on. Ova izjava sa sobom je povukla niz komentara iz srpskog naroda, ali i međunarodne zajednice. Sve izjave slažu se u jednom - nema loših naroda, ima samo loših pojedinaca. Na pitanje Srne da prokomentira Izetbegovićevu izjavu, Dodik je rekao da mu čestita na iskrenosti koju je konačno pokazao i otkrio kakvi Srbi su prihvatljivi za njega i SDA, samo oni podobni i u službi bošnjačkih interesa. “Ja ne mislim da je bošnjački narod loš, naprotiv, dobar su i pomalo nesretan narod. Nije mi palo na pamet da o narodu sudim na osnovi Bakira Izetbegovića i nekih njegovih prethodnika, koji su zarobljeni u višestoljetnoj mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko”, naglasio je Dodik. On je jučer nakon proširene sjednice Izvršnog odbora ove stranke pozvao Izetbegovića, lidera SDA, da se ispriča za to što je rekao. “Iskreno se nadam da se Izetbegović kaje zbog svoje rasističke izjave i da su mu njegovi najbliži suradnici rekli da mu to nije dobra izjava. Ja se samo nadam. Moje mišljenje je da ovo nije samo usamljena izjava i da mnogi tako misle oko njega”, rekao je Dodik. Reagirali su i iz Ureda visokog predstavnika, poručivši kako nema loših naroda. “Kao što je visoki predstavnik više puta naglasio u kontekstu negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca, nema loših naroda, ima samo loših pojedinaca”, rečeno je Srni iz OHR-a. Prepucavanja zbog izjave lidera SDA, kao što je vidljivo, zaokupila su pozornost medija i političara te skrenula pozornost s niza, u ovom trenutku, izuzetno važnih pitanja za BiH. Nova politička kriza koalicijskih partnera na razini države posljednje je što BiH treba sada kada treba intenzivirati procese koji imaju za cilj oporavak pogođenoga gospodarstva.

Nužnost stabilizacije

Ova godina, kada je riječ o ekonomskoj situaciji u BiH, bit će ključna jer će sve razine vlasti uključene u kreiranje ekonomskih politika morati intenzivirati svoje aktivnosti kako bi pripremile prilično načeto bh. gospodarstvo na oporavak koji se očekuje tijekom 2022. godine. Naravno, političko pitanje broj jedan je stabilizacija međunacionalnih odnosa u Federacije BiH kroz izmjenu Izbornog zakona kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje, a novog zakona nema bez dobrog političkog ozračja na razini države. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?