Alispahićeva smjena rasplamsala sukob u SDA

Izetbegović preuzeo kontrolu nad stranačkim predsjedništvom

sda
Foto: VL FOTO
27.04.2014.
u 10:48

Smijenjeni Bakir Alispahić je u posljednje vrijeme često kritizirao Izetbegovića

Dvovlašće u SDA sve teže funkcionira. Zorno je to pokazala zadnja sjednica stranačkog predsjedništva kada su članovi naklonjeni zamjeniku predsjednika Bakiru Izetbegoviću izglasali smjenu Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije SDA. S 14 glasova “za” i 10 “protiv” donesena je odluka, iako je tijekom same sjednice stigla poruka od predsjednika SDA Sulejmana Tihića da je smjena nepotrebna. Odluci je prethodila i duga i žustra rasprava tijekom koje su izišle na vidjelo sve razlike između izetbegovićevaca i tihićevaca, kako se žargonski nazivaju članovi stranačkog predsjedništva skloni jednom, odnosno drugom stranačkom dužnosniku.

Bakir Alispahić je u zadnje vrijeme često kritizirao Izetbegovića, koji je nedavno „progurao“ i Alispahićevu smjenu iz stranačkog odbora za sigurnost. Iako je sam Izetbegović pokušao relativizirati značaj odluke o smjeni Alispahića podržavajući da na njegovo mjesto dođe Tihićev prijatelj i predsjednik SDA u B. Šamcu Aija Fitozović, oni koji su glasovali protiv manje ili više javno govore o produbljivanju sukoba koji može imati negativne refleksije i na rezultat stranke na listopadskim izborima. Jedan od njih je potpredsjednik SDA i Tihićev blizak suradnik Sadik Ahmetović.

- Mislim da ništa što bi ugrozilo izbornu pobjedu ne treba biti predmet rasprave. Ovo glasovanje ne doprinosi jačanju stranke i bojim se da će ovakav način, odnosno pristup produbiti neke podjele u stranci koje su u samom glasovanju bile evidentne - kazao je Ahmetović nakon sjednice za agenciju Patria.

Očito je da Izetbegović koristi fizičku odsutnost predsjednika Tihića, koji zbog bolesti posljednjih mjeseci ne prisustvuje sastancima stranačkih tijela i polako preuzima kontrolu nad SDA, ne čekajući stranački kongres 2015. Potvrđuje to i ishod glasovanja o Alispahićevoj smjeni, jer su neki članovi predsjedništva koji su u to tijelo ušli kao “Tihićevi ljudi“ prešli na Izetbegovićevu stranu, poput Asima Sarajlića, koji je bio i službeni predlagač Alispahićeve smjene. No, u stranačkim organizacijama na terenu Tihićeva struja još uvijek je jača od Izetbegovićeve pa ishod glasovanja na predsjedništvu SDA ne znači i definitivnu pobjedu Bakira Izetbegovića.

Eskalacija sukoba će se teško spriječiti prije izbora, što potvrđuju i tvrdnje Tihiću naklonjenog šefa kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ismeta Osmanovića da ga špijuniraju i prisluškuju pojedinci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?