član predsjedništva BiH

Izetbegović: Razina entiteta nije nadležan da donosi odluke o vojnoj neutralnosti

Bakir Izetbegović
19.10.2017.
u 13:22

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, komentirajući Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kazao je da su isti političari koji su je donijeli prije desetak godina nedvosmisleno i snažno stali uz NATO put BiH i digli ruke za zakone i odluke koje su donesene da se kreće prema članstvu u NATO-u.

- Sada ti isti ljudi na razini koji nije nadležan rade potpuno suprotstavljene stvari. Relevantne su odluke države BiH i njenih organa, i njihove odluke koje su donijeli zajedno s nama na toj razini. Entitet ne može donositi takve odluke - rekao je Izetbegović danas novinarima u Sarajevu.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Toj sjednici nisu prisustvovali zastupnici opozicije i Koalicije ''Domovina'', koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda.

Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a su predlagali rezoliciju o strateškim ciljevima RS-a do 2023. godine, dok su u ''Domovini'' ukazivali da Narodna skupština nema ovlaštenja da raspravlja o pitanjima obrane, koja su regulirana na razini BiH. 

U Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, koju su pripremili klubovi zastupnika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Daytonskog sporazuma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?