Što se krije iza predizbornih varnica između trenutno prvih ljudi SDP-a i SDA

Izjave lidera za sada ne ugrožavaju obnovljenu crveno-zelenu suradnju

lagumizet
29.07.2014.
u 09:58

SDP i SDA su zajedno progurali nekoliko važnih zakona

Iako je opća percepcija u javnosti da je u posljednje vrijeme došlo do značajnog približavanja SDP-a i SDA, a posebno aktualnih predvodnika dvije stranke Zlatka Lagumdžije i Bakira Izetbegovića, pojavile su se i prve predizborne varnice.

Slučaj “Hrvati”

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović vrlo jasno i nedvosmisleno je u Lagumdžiji našao začetnika višegodišnje krize u kojoj se nalazi država. Istina, u elaboriranju svog viđenja krize pridružio im je i Dragana Čovića i Milorada Dodika. - Počelo je s Lagumdžijinim pokušajem da oslabi etnički koncept izborom hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima i konstituiranjem federalne Vlade bez HDZ BiH, ignorirajući na taj način izbornu volju većine Hrvata u BiH. Njegov cilj da oslabi etnički koncept je rezultirao jačanjem tog koncepta, dao je argument onima koji tvrde da su Hrvati majorizirani, da je potrebno naći nova rješenja za zaštitu njihove pozicije u BiH, spominju se čak i teritorijalni preustroji, izjavio je Izetbegović u intervjuu Nezavisnim novinama. Ovakva osuda Lagumdžijine politike dolazi u vrijeme kada SDP i SDA vrlo dobro surađuju u federalnoj Vladi na “projektima” od obostranog interesa. Čini se kako nikada nisu bili jedinstveniji u provedbi određenih odluka, uključujući imenovanja oko kojih se protekle tri godine nisu mogli dogovoriti. Lagumdžija, za sada, ne proziva posebno Izetbegovića. “Dokačio” ga se tek oko pitanja Mostara izjavivši da bi bilo “vrlo korektno da Čović i Izetbegović izađu i otvoreno kažu građanima Mostara i javnosti BiH kakvu su sudbinu namijenili gradu na Neretvi”. Ne ostavljajući nikakve dvojbe što pod tim misli, Lagumdžija je podcrtao da oni “odmah moraju znati da, bez obzira na to što su se dogovorili, SDP BiH neće dopustiti podjelu Mostara”. Predsjednik SDP-a, dakle, trenutačno Izetbegovića optužuje “samo” za planiranje podjele Mostara, dok ovaj njega jasno označava kao začetnika cjelokupne krize u zemlji.

Kampanja

Vrlo brzo će se pokazati je li u pitanju početak žestoke predizborne bitke SDP-a i SDA, ili predstava koja treba biračima obje stranke pokazati da nisu u pravu oni koji govore o obnovljenoj crveno-zelenoj ljubavi. Međutim, proteklih mjeseci je više dokaza ljubavi nego svađe SDP-a i SDA. Zajedno su progurali nekoliko važnih zakona u FBiH, smijenili čelnike Razvojne banke i Fondacije za održivi razvitak FBiH (OdRaz) te prijateljski podijelili investicije u energetski sektor.

Komentara 4

PA
papa1
14:58 29.07.2014.

Turska posla..,

MI
Miki2
20:13 29.07.2014.

Mrzitelji Evropskih integracija

JM
jezero-matica
04:05 30.07.2014.

Ista roba drugo pakovanje!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?