Analiza odnosa

Izmjena Izbornog zakona može vratiti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka

23.07.2017.
u 07:00

Odnosi između Bošnjaka i Hrvata, napose njihovih politika imali su jako puno oscilacija u posljednja dva i pol desetljeća, a ključna odrednica je uvijek bila manjak povjerenja. Još od zajedničke odluke o neovisnosti Bosne i Hercegovine o održavanju referenduma obilježilo je upravo to – različita gledanja o budućem uređenju zemlje, piše Večernji list BiH. Hrvati su tada ipak popustili te su pristrali na ‘golu’ nezavisnost zemlje koja ne uključuje i famozno livanjsko pitanje koje je tada kao uvjet priznanja čak postavila Europska zajednica da se BiH uredi kao zajednica triju republika. U referendumskom pitanju je izostala ova odrednica što je u bitnome zakompliciralo sve buduće odnose Bošnjaka i Hrvata sve do danas. A vjerojatno će i ubuduće dok se ne otklone razlozi nezadovoljstva.

Izmjene ustava

Promatrači sa strane ne predstavljaju osobito važnim i neriješivim ove probleme, ali za domaće aktere oni su iznimno složeni jer odustajanje od ratnih koncepata bi definitivno oslabio i položaj i uloge političkih stranaka u vlasti. To se najbolje zrcali u odnosima vodećih nacionalnih, mainstream politika okupljenih oko HDZ-a BiH kod Hrvata te SDA kod Bošnjaka. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?