Zračna luka obara rekorde

Iznad Sarajeva “proletjelo” više od 838 tisuća putnika

24.01.2017.
u 10:00

Za BiH se posljednjih godina može reći kako bilježi ne samo turistički rast nego i pravu turističku eksploziju, a pokazuju to i podaci Međunarodne zračne luke Sarajevo kojoj je protekla godina bila po mnogočemu rekordna i uspješna.

Najprometnije je ljeti

- Sarajevska zračna luka je u protekloj godini imala nekoliko rekorda. Imali smo 838.966 opsluženih putnika, što predstavlja najveći broj putnika ikada u jednoj godini te povećanje od 8,5 posto u odnosu na 2015. godinu, rekla nam je Sanja Bagarić, stručna suradnica za odnose s javnošću Međunarodne zračne luke Sarajevo. Sarajevska zračna luka definitivno je najprometnija tijekom ljetnih mjeseci, a kao najrekordniji pokazali su se srpanj i kolovoz. Tako je u srpnju kroz sarajevsku zračnu luku prošao 109.141 putnik, odnosno 22,2% više nego prošle godine u istom mjesecu, što je ujedno najveći postotni rast u povijesti ove zračne luke. Kolovoz je bio još uspješniji.

- Već u kolovozu smo sa 118.350 putnika postavili i rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu, istaknula je Bagarić. Osim ljetnog razdoblja, nešto je prometnije i u vrijeme blagdana, prije svega, božićnih i novogodišnjih. Poboljšana je situacija i po pitanju broja otkazanih letova. Za razliku od 2015. godine, kada je zbog vremenskih uvjeta u prosincu bilo otkazano čak 413 letova, u istom mjesecu 2016. godine bilo je tek 15 otkazanih letova. Sarajevska zračna luka trenutačno operira s 11 zrakoplovnih kompanija koje povezuju Sarajevo s 11 destinacija. Tako iz ove zračne luke možete putovati u Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Istanbul, München, Beč, Dubai, Stockholm, Köln i Stuttgart, a u protekloj godini uvedena je nova i linija za Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. - Na proljeće se očekuje i početak letova kompanija Wizz Air i Qatar Airwaysa prema Budimpešti i Dohi, rekla je Bagarić. Ipak, zračna luka u Sarajevu ubrzo bi mogla postati nedostatna. Nastavi li turizam u BiH rasti jednakom brzinom, postojeća infrastruktura uskoro neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa u međunarodnoj zračnoj luci.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije