Federalni zavod MIO

Izračuni prosječnih policijskih mirovina prema predloženim rješenjima

06.12.2017.
u 15:06

Izračuni koje je radio Federalni zavod mirovinskog i invalidskog osiguranja (MIO) pokazuju da bi prema novim propisima koji su bili predloženi na nedavnom sastanku predstavnika Vlade Federacije BiH i Unije samostalnog sindikata policije FBiH, a koji dio sinikalnih predstavnika nije prihvatio, prosječna mirovina policijskog inspektora koji je tijekom 2017. godine ostvario pravo na mirovinu iznosila 1.277.99 KM.

Prema istim izračunima, prosječna mirovina policajaca i narednika sa srednjom stručnom spremom koji su pravo na mirovinu stekli u prvoj polovini ove godine iznosila bi 1.094,51 KM.

Na prošlotjednom sastanku između predstavnika Vlade i predstavnika Unije samostalnog sindikata policije FBiH trebao je biti potpisan usuglašeni tekst dogovora vezano za status policijskih službenika u novom prijedlogu Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, ali su dvojica od šest prisutnih sindikalnih predstavnika na samom sastanku odustali od potpisivanja dokumenta koji, između ostalog, predviđa da se u Prijedlogu Zakona o MIO definira pojam policijskog službenika.

Usuglašeni dokument je također predviđao da Vlada Federacije utvrdi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH, u tekstu kako je dogovoreno na ovom sastanku, a kojim bi se definirao način izračuna mirovina policijskih službenika i isti uputio u parlamentarnu proceduru po skraćenom ili hitnom postupku.

Jedna od važnih odredbi je i ona da se osobni koeficijent za ostvarivanje prava na mirovinu utvrđuje na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

U trećoj točki predloženog sporazuma se navodi da će Vlada FBiH i Unija samostalnog sindikata policije FBiH zajednički zatražiti od oba doma Parlamenta Federacije BiH da Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH usvoje kao set zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?