Čović s veleposlanikom

Izrael u BiH vidi prijatelja, ali i partnera za suradnju

24.04.2021.
u 11:17

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se u tjednu iza nas s Noahom Galom Gendlerom, veleposlanikom Izraela za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani.

Dužnosnici su razgovarali o suradnji, diplomatskim odnosima između dviju država, o borbi s epidemijom koronavirusa (COVID-19) te o društveno-političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Istaknuto je kako je suradnja na ekonomskom i gospodarskom području u stalnom napretku te da ima prostora i za jaču suradnju i širenje na druga područja.

Čović je posebno pozdravio održane sastanke o temi trilateralne suradnje - razmjena iskustava Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s Posavskom, Hercegbosanskom i Zapadnohercegovačkom županijom. Suradnja se odnosi na područja upravljanja vodnim resursima (melioracija polja), ruralni razvoj, poticanje malih i srednjih poduzeća, razvoj socijalnog sektora i obrazovanje. Veleposlanik Gendler prilikom sastanka istaknuo je kako Izrael u Bosni i Hercegovini vidi prijatelja, ali i partnera s kojim želi surađivati te razmjenjivati znanja i iskustva. Izrael strateški ulaže u moderne tehnologije i želi biti proaktivan partner u oblasti gospodarstva, što su izraelski partneri demonstrirali i oko rekonstrukcije i novog poslovnog početka i razvoja Aluminija. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj situaciji u objema zemljama. Čović je informirao veleposlanika Gendlera o predstojećim aktivnostima BiH na putu europskih integracija. Izmjene Izbornog zakona BiH istaknute su kao prioritet, čime će se osigurati jednakopravan odnos konstitutivnih naroda u tijelima vlasti na svim razinama. Čović je na kraju susreta poželio veleposlaniku Gendleru uspješan nastavak diplomatskih aktivnosti u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?