Banjolučanin inovator u 82. godini

Izumio spravu za lakše stavljanje kapi u oči

21.12.2016.
u 08:00

Umirovljenik iz Banje Luke Čedomir Grbić (82), koji je zakoračio u deveto desetljeće života, napravio je spravu zahvaljujući kojoj stavljanje kapi u oči ide “kao od šale”, a čime bi mogao olakšati život milijunima ljudi. Ideja o ovoj korisnoj napravi oduševila je mnoge inovatore, zbog čega je Grbićev patent pobijedio na natjecanju za najbolju tehnološku inovaciju 2016. godine, koje je održano u Istočnom Sarajevu. Tvorac najbolje inovacije objašnjava kako takozvana kapalica zamjenjuje klasičan, ručni način stavljanja kapi u oči. Koristi se tako što se blago podignu kapci, stavi kapalica, glava zabaci unatrag i pritiskom na bočicu ukapaju kapi.

- Ideju sam dobio prije osam godina kada su mi liječnici dijagnosticirali glaukom i rekli da svaki dan stavljam nekoliko puta kapi u oči. Budući da sam stariji, to mi je bio veliki problem pa sam osmislio ovaj patent, priča Grbić i ističe kako je tijekom rada na pronalasku nailazio na nevjerne Tome jer su mu mnogi govorili da se ostavi tog posla i da se zabavlja s unučićima. Njegov pronalazak, koji se sastoji od okvira, školjke za oči, ručica i adaptera s bočicom, značajan je zbog toga što mnogi ljudi nisu u stanju sami sigurno ukapaju kapi. - Zamislili smo da patent bude od plastike, a ne od metala, kao sada, a dio proizvodnje odvijat će se najvjerojatnije u nekoj od tvornica u Banjoj Luci. Sklapanje i pakiranje ćemo raditi u vlastitom pogonu, rekao je Slavko Grbić. Dodao je kako očekuju dogodine završiti cijelu konstrukciju u vezi s proizvodnjom ovog medicinskog sredstva, a prodaja bi trebala početi krajem 2017. ili početkom 2018. godine. - Početna cijena za proizvode prve klase bit će oko 25 eura, dok bi proizvodi druge klase bili 15 eura. Naša želja i misija je sniziti cijenu proizvodnje kako bi ovo sredstvo na tržištu BiH na kraju stajalo manje od deset eura, kaže Grbić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije