SLATKI ZALOGAJI

Izvana grub, unutra mekan: Isprobajte njemački kolač od maka

18.04.2022.
u 18:39

Počastite svoje najmilije ukusnim, mekanim i neobičnim domaćim kolačem s makom, popularnim njemačkim kolačom. Iako ima tvrdu koricu, njegova prozračna sredina bogata makom ostavit će vas bez reči...

Sastojci za kolač:

400 grama brašna
400 grama šećera
200 grama mrgarina
prstohvat soli
2 jaja
2 limuna
•750 mililitara mlijeka
2 kesice pudinga od vanile
200 grama maka
30 grama šećera u prahu

Priprema kolača:

Otopite margarina i ostavite da se malo ohladi, piše Magazin.novosti.rs. Operite limun pod toplom vodom i osušite. Narendajte koricu i pomješajte je sa šećerom (300g) muteći žicama za tijesto. Odvojite žumanjca od bjelanaca i dodajte ih u smjesu, a bjelanca ostavite sa strane za kasniju upotrebu.

Zatim dodajte otopljeni margarin, brašno i sol i mješajte dok se potpuno ne sjedini.

Podmazati kalup od 30 centimetara margarinom po dnu i sa svih strana. Uzmite tijesto i podjelite ga na pola. Ostavite jednu polovicu sa strane i koristite prvu za donju koricu. Čvrsto pritisnite tijesto na dno pleha za pečenje, rukama.

Umutite 150 mililitara mlijeka sa oba paketa instant pudinga od vanilije žicom za mućenje, do glatke konzistencije. Ostatak mlijeka, oko 600 mililitara sipajte u posudu dodajte 100 grama šećera i prokuhajte. Nakon što počne da ključa, sklonite posudu s vatre. Dodajte mješavinu pudinga i mak u posudu. Vratite lonac na kolo i ostavite da se krčka oko 1 minut uz stalno mješanje. Zatim ponovno sklonite lonac sa vatre i ostavite smjesu od vanile da odstoji 5 minuta.

Umutiti bjelanca čvrsto. Dodati bjelanca u smjesu pudinga, pažljivo mješajući, zahvatajući odozdo. Sipati smjesu preko kore. Drugu polovicu tijesta izdrobiti preko.

Zagrijati pećnicu 20 minuta prije pečenja, na 170 stupnjeva. Staviti kalup na srednju rešetku i peći 50-60 minuta. Dok ne porumeni odozgo. Nakon tog vremena odmah izvaditi kolač iz pećnice. Ostaviti da se ohladi 3-4 sata. Nakon toga staviti kolač u hladnjak na još 4 sata. 

Ključne riječi
mak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?