Rezultati ‘smiljomanije’ u Hercegovini

Izvoz eteričnih ulja povećan za 2,5 milijuna KM

07.08.2016.
u 07:00

Već nakon prve velike berbe smilja u Hercegovini primjetne su značajne promjene kada je u pitanju izvoz eteričnog ulja iz BiH. Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, od 1. siječnja do 31. srpnja 2016. izvezeno je eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 milijuna maraka. Usporedbe radi, izvoz tog proizvoda je u istom razdoblju prošle godine iznosio 1,41 milijun maraka. - Još uvijek je teško doći do preciznih podataka za ove proizvode. Uspjeli smo identificirati dvije tarifne oznake gdje se nalaze razna ulja od smilja i ljekovitih trava - rekli su nam iz UNO-a BiH. Sasvim je jasno kako je do velikog povećanja došlo zbog izvoza eteričnog ulja od smilja, a očekuje se kako će u budućnosti navedeni iznosi biti znatno veći.

‘Utrka’ za kupcima

- Trenutačno traje “utrka” za svakim kupcem u Europi, Aziji, Americi... Sigurno je kako će neki trgovinski kanali biti otvoreni i kako će izvoz ulja od smilja biti veći nego što je sada - govore nam hercegovački plantažeri koji se posljednje dvije godine bave ovim poslom.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?