Vanjska trgovina

Izvoz porastao, uvoz i deficit u padu

29.04.2016.
u 09:00

Blagi rast izvoza i pad uvoza doprinijeli su smanjenju vanjskotrgovinskog deficita koji je BiH zabilježila u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

BiH je u prva tri mjeseca ove godine izvezla robu vrijednu 2,233 milijarde KM, što je za 1,77 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Uvoz je istodobno smanjen za 0,77 posto na 3,435 milijardi KM. Zahvaljujući tim trendovima, vanjskotrgovinski deficit smanjen je za 5,17 posto na 1,2 milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 65 posto i ta stopa je za 2,56 posto viša u odnosu na prvo tromjesečje 2015. godine. Direktor Odjela za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore BiH Momir Tošić kaže kako su pozitivni učinci povećanja izvoza i smanjenja uvoza u prvom ovogodišnjem tromjesečju rezultirali smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za 65,48 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

- Održivi razvoj u zemlji koja ovisi o dugu i uvozu može se temeljiti samo na sektorima razmjenjivih proizvoda i usluga koji bi trebali nadomjestiti uvoz i povećavati izvoz kako bismo postigli održivost platne bilance, smanjenje duga i rast konkurentnosti - rekao je Tošić na predstavljanju rezultata vanjskotrgovinske razmjene BiH.

Najznačajniji trgovinski partner BiH ostala je Europska unija na čije tržište je u prva tri mjeseca izvezena roba u vrijednosti od 1,689 milijardi KM, što je za 8,55 posto više nego u prvom tromjesečju 2015. godine. Na uvoz iz EU je istodobno potrošena 2,431 milijarda KM, a on je imao godišnju stopu rasta od 4,07 posto.

- Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosi 69,5 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit 741,77 milijuna KM - kazala je suradnica u Odjelu za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore BiH Belma Hasić i dodala da je suficit ostvaren u razmjeni s najjačom europskom ekonomijom Njemačkom, dok je najveći obujam trgovine evidentiran s Hrvatskom. Drugi najvažniji partner je područje obuhvaćeno sporazumom o regionalnoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), ali je u tom slučaju zabilježen negativan trend. Na to tržište u prvom tromjesečju izvezena je roba u vrijednosti od 290,99 milijuna KM, što je za 19,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, dok je vrijednost uvezene robe povećana za 7,64 posto na 551,17 milijuna KM. Iza europskog i regionalnog bloka zemalja najznačajnija tržišta za BiH su Turska i Kina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?