Gospodarstvo BiH

Jačanje ekonomije građani BiH zbog opće situacije uopće ne osjete

10.04.2017.
u 10:00

Europska banka za obnovu i razvoj objavila je preko zamjenika direktora Petera Sanfeyja da se ekonomska situacija u BiH posljednjih godina poboljšala. Za ovu godinu predviđen je i rast BDP-a od tri posto. Ali, sve to poboljšanje ide jako sporo da bi ga građani osjetili. Još se u međuvremenu dogodio “Agrokor”, udarac svim zemljama bivše države. I onda dodatno to poboljšanje dolazi u pitanje, piše Večernji list BiH.

Egzistencija i odlazak

U ovoj zemlji je oko pola milijuna nezaposlenih. Premda pojedini parametri pokazuju kako se taj broj smanjio, njima ne treba previše vjerovati. Analitičari ističu kako treba voditi računa i o tome da mnogi nezaposleni odlaze iz ove zemlje te da sezonski poslovi nisu pravo mjerilo stanja u državi. Gospodarstvenici pak tvrde kako su parafiskalni nameti i porezi koje plaćaju represivni i da u ovoj državi nije moguće poslovati. Rješenja se traže, ali proces ide sporo. - Bh. gospodarstvo suočava se s brojnim problemima i čini se kako je situacija svakog dana sve teža. O problemima moramo govoriti, ali i tragati za rješenjima ako želimo da nam bude bolje jer gospodarstvo je pokretač razvoja svake zemlje. Imamo pola milijuna nezaposlenih, a radna mjesta su u gospodarstvu. Ovakvi podaci alarm su za buđenje i poduzimanje konkretnih koraka, riječi su Ajke Baručić, ekonomske stručnjakinje u Institutu za razvoj mladih “Kult”. Upravo su mladi najviše pogođeni ovakvom situacijom, što je svojedobno za Večernji list potvrdio i predsjednik Vijeća mladih FBiH Mate Lončar. - Velika većina mladih odlazi jer im je to nužno za osiguranje bolje egzistencije i životne perspektive. Mladi ne odlaze na luksuz i uživanje, odlaze u tešku borbu. Perspektiva ostanka mora poći od uređenja pravne i funkcionalne države te snažnijeg povezivanja vlasti, obrazovnih institucija i privatnog sektora. Svi trebamo biti svjesni jednog, a to je da bez mladih ljudi neće biti ni države ni budućnosti, stav je prvog čovjeka Vijeća mladih FBiH. I ekonomski analitičar Faruk Hadžić stava je kako mladi nisu stimulirani raditi jer su aktualna zakonska rješenja iznimno loša za gospodarstvo.

- Mladi imaju neke briljantne ideje za pokretanje posla i žele biti poduzetnici, ali država ih u tome odmah sprečava, odmah traži da se plate razni nameti, porezi, doprinosi, šalju se inspekcije samo kako bi država imala neku korist. Ne treba to na taj način činiti. Prvo treba pustiti mlade ljude da rade i da se bave poduzetništvom, da troše svoj novac, ulažu i onda bi u konačnici i državi bilo bolje. To je neki redoslijed. Također, problem u BiH stvara i politička nestabilnost.

Poruka mladima

Od samog rata mi nismo imali stabilnu političku klimu i to je onda razlog što mladi koji žele osnovati obitelj idu tamo gdje će im biti bolje. To treba riješiti, uz stabilizaciju političke klime, vlasti se moraju baviti ekonomskim pitanjima i poslati jedan pozitivan signal. Ali, naravno, za to treba provesti mjere, poboljšati gospodarsku klimu, smanjiti poreze, namete i prestati stalno slati inspekciju. To će ih motivirati za daljnji rad i ostanak, ustvrdio je Hadžić. Kada se govori o pozitivnim vijestima EBRD-a, građani to ne mogu osjetiti jer u državi u kojoj je opća situacija loša bilo kakvi pomaci ostaju postrani, a ovi su još nedovoljni kako bi se osjetile veće promjene nabolje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?