Zvizdić-Danielson

Moglo bi se osigurati oko 80 tisuća radnih mjesta

22.05.2017.
u 15:51

Danielsson je naglasio važnost nastavka reformi, odnosno provedbe Reformske agende koja je 'kičma' svih reformskih procesa koji se odvijaju u BiH

BiH je za predstojeći sumit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Trstu u srpnju ove godine kandidirala sedam projekta iz oblasti infrastrukture, dva iz oblasti jačanja komunalne infrastrukture ili sfere zaštite životne okoline, te jedan projekt iz oblasti društvenih djelatnosti, odnosno oblasti kulture - izjavio je danas u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka s generalnim direktorom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Europskoj komisiji Christianom Danielssonom, prenosi Fena. 

Na sastanku kome su nazočili i zamjenici predsjedatelja Vijeća ministra, Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda, te šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark razgovarano je o projektima koje je za taj sumit kandidirala BiH, te aktivnostima koje se u tom smislu dotad trebaju završiti, kao i o stupnju realizacije Reformske agende, trenutnoj realizaciji i pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije za BiH.

- Izvijestili smo ga i o aktivnom angažmanu BiH na pripremi, izradi i finalizaciji dviju važnih strategija u narednom razdoblju, a jedna je vezana za segment zaštite životne sredine i okvirna strategija energetskog sektora - dodao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, bilo je govora i o dokumentima koje je potrebno usvojiti kako bi BiH bio omogućen pristup posebno fondovima koji su vezani za poljoprivredu, jer poljoprivredni sektor u BiH pokazuje veliki potencijal i on će biti izuzetno važan u narednom razdblju. 

Također, kako je kazao Zvizdić, razgovarali su i o finalizaciji procesa s Brazilom, Rusijom i Ukrajinom kako bi BiH postala punopravni član Svjetske trgovinske organizacije.

Danielsson je naveo da su na sastanku razmatrali niz pitanja u okviru zajedničkih programa ili zajedničke agende na relaciji Europska komisija i BiH i da je fokus bio na Reformskoj agendi i njenoj provedbi koja obuhvaća razdoblje od 2015. do 2018. godine. U tom smislu pohvalio je napore Zvizdića i njegovih suradnika na svim dosadašnjim rezultatima.

Danielsson je naglasio važnost nastavka reformi, odnosno provedbe Reformske agende koja je 'kičma' svih reformskih procesa koji se odvijaju u BiH.

U vezi s pripremama odgovora na Upitnik Europske komisije, Danielsson je kazao da se radi o procesu koji je vremenski zahtjevan zato što će odgovori koji se budu dostavljali predstavljati jedan temelj za EU, odnosno njene institucije u  pripremi mišljenja.

- Također smo razgovarali o inicijativi jačanja regionalnog ekonomskog prostora za područje zapadnog Balkana. Sretan sam i pozdravljam podršku koju je Zvizdić zajedno sa svojim zamjenicima istaknuo u smislu ove inicijative. Ovakva inicijativa će osigurati da regija bude privlačnija za strane investitore i istovremeno osigurat će njegovu konkurentnost - dodao je Danielsson.

Prema procjenama Europske komisije, provođenjem takve inicijative, moglo bi biti osigurano oko 80 tisuća radnih mjesta.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?