Crnadak u Švedskoj

Jačati ekonomsku suradnju BiH i Švedske

Igor Crnadak
08.04.2016.
u 15:08

Crnadak je naveo da se treba fokusirati na intenziviranje ekonomske suradnje, koja s obzirom na mogućnosti nije na očekivanoj razini

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je danas u zvaničnom posjetu Kraljevini Švedskoj tijekom koje se u Stockholmu sastao s ministricom vanjskih poslova te zemlje i predsjednikom Švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom.

Crnadak je Wallström i Ahlina podsjetio da je nakon obimnih napora uloženih u proteklom razdoblju i ispunjavanja postavljenih uvjeta, te otpočinjanja procesa pregovora radi prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina 15. veljače 2016. predala zahtjev za članstvo u EU, te je, uz zahvalnost za do sada pruženu snažnu podršku, izrazio uvjerenje da će Švedska nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU.

Tijekom razgovora o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Švedske, koje je ocijenio kao dobre i prijateljske, Crnadak je naveo da se treba fokusirati na intenziviranje ekonomske suradnje, koja s obzirom na mogućnosti nije na očekivanoj razini.

Posebno je ukazao na potrebu organiziranja susreta gospodarstvenika i uputio poziv švedskim gospodarstvenicima da sudjeluju na predstojećem Sarajevo Business Forumu, na kojem će biti predstavljeni infrastrukturni i energetski projekti, kako u sklopu Connectivity Agende tako i okviru suradnje zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Obostrano je posebno istaknut značaj uloge bh. dijaspore u Švedskoj (po službenim podacima broj osoba rođenih u BiH koje žive u Švedskoj je veći od 57.000) za razvoj odnosa dviju zemalja i u tom kontekstu pozdravljen pozitivan trend pokretanja biznisa u BiH od članova bh. zajednice u Švedskoj.

Razmijenjena su mišljenja o gospodarskim odjelima s najvećim potencijalima za snažniju suradnju, te je ukazano i na potencijal razvoja suradnje u IT sektoru, gdje vodeću ulogu može imati bh. dijaspora koja je dobro integrirana u ekonomski život Švedske.

Tijekom susreta s predsjednikom Švedskog parlamenta, u kojem već duže vrijeme djeluje međuparlamentarna grupa prijateljstva s Parlamentarnom skupštinom BiH, pozdravljena je dobra parlamentarnu suradnja dviju zemalja, koja je za BiH važna kako u kontekstu bilateralnih odnosa tako i u procesu EU integracija, s obzirom na značaj uloge parlamenata zemalja članica u procesu EU proširenja.

Ministar Crnadak je sa švedskim dužnosnicima razgovarao i o suradnji dviju zemalja na multilateralnom planu, te razmijenio informacije o različitim pitanjima multilateralne prirode, kao i mišljenja i stavove o najvažnijim međunarodnim pitanjima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije