hiperhidroza

Jako se znojite? Pomoći će čaj od kadulje ili od gospine trave

10.05.2017.
u 11:02

Pojačano znojenje može biti reakcija na unos alkohola, kofeina, nikotina, nekih kemijskih supstancija i lijekova

Pojačano znojenje (hiperhidroza) pojačana je funkcija žlijezda znojnica, kaže dermatologinja dr. Suzana Levarda Mornar. 

- Javlja se kao generalizirani oblik ili kao lokalizirani oblik u vidu pojačanog ili prekomjernog znojenja pojedinih dijelova tijela (pazuh, dlanovi, tabani), što može izazvati i fizičke i psihičke tegobe - napominje dermatologinja Levarda Mornar, piše 24sata.hr. 

Objašnjava da je pojačano znojenje za toplijih godišnjih doba fiziološka hiperhidroza i štiti od pregrijavanja tijela. I pri pojačanom fizičkom naporu javlja se kao rezultat pojačanog mišićnog rada.

U trudnoći, menopauzi te u PMS-u javlja se zbog hormonalnih promjena i nije znak bolesti. Javlja se i u stanjima emocionalnog stresa (strah, uzbuđenje, nemir), često kao lokalizirana hiperhidroza dlanova, ponekad i tabana i pazuha, pa i vlasišta.

Pojačano znojenje može biti reakcija na unos alkohola, kofeina, nikotina, nekih kemijskih supstancija i lijekova, poput aspirina, kortikosteroida, penicilina i antidepresiva.

- Lokalizirana hiperhidroza liječi se lokalnim nanošenjem na kožu dlanova, tabana i pazuha aluminijeva klorida u koncentraciji od 20 do 25 posto u vidu krema, noću, dva do tri puta tjedno - kaže Levarda Mornar.

Kako izbjeći pojačano znojenje?

Savjetuje nošenje pamučne odjeće, smanjenje unosa začinjene i pržene te hrane s aditivima i konzervansima. Izbjegavajte alkoholna i gazirana pića te smanjite unos kofeina. Pronađite vrijeme za opuštanje i smanjenje psihičke i fizičke napetosti. Koristan je i čaj od  kadulje ili gospine trave. 

- Najbolji su ‘ljetni odabir’ ugljikohidrati obogaćeni vlaknima poput voća i povrća. Lakoprobavljivi su i sadrže i minerale koje tijelo gubi znojenjem - kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat i dodaje da ljudi često misle kako će pijenjem hladne vode osvježiti tijelo i smanjiti znojenje, no pijenje hladne vode ustvari dodatno potiče znojenje tijekom vrućina.  

Ljeti bi trebalo prilagoditi temperaturu vode koju pijete trenutnoj temperaturi tijela pa je najbolji odabir mlaka voda koja ne potiče znojenje. Za osvježenje je dobra i voda s listićima svježe metvice i kriškama limete. Pripremljeni napitak možete čuvati u hladnjaku. 

Izbjegavajte sol i masnoće, a jedite voće i biljne sokove

- Izbjegavajte prerađene ugljikohidrate  - šećere, slatkiše, kolače, bijeli kruh.
- Jedite ugljikohidrate s većom količinom vlakana i hranjivih tvari - dakle sirove u voću ili povrću te integralnu tjesteninu i brašno.
- Mlijeko neka bude sa što manje masnoće  - maksimalno 2,8 posto.
- Smanjite unos soli. Preporučeni limit dnevnog unosa je 4 grama. Kao zamjenu za sol koristite prženi sezam.
- Jedite hranu bogatu kalcijem – jogurt, svježi sir, plava riba, sezam, suhe smokve. Tijelo će biti zdravije i manje ćete se znojiti. 

- Posebno tijekom ljetnih mjeseci, izbjegavajte luk i češnjak jer daju znoju neugodan miris. Meso možete pirjati na naribanim jabukama. 
- Izbjegavajte margarin, veće količine maslaca, ulje suncokreta i kukuruza. Hranu kuhajte ili pripremajte na maslinovu ulju. Svakako izbjegavajte prženu hranu i grickalice.
- Pijte biljne čajeve. Indijska biljka neem vrlo je učinkovita u reduciranju znoja. Od domaćih biljki dobra je kadulja, pa svakodnevno popijte čaj od kadulje, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Pivo ima dehidracijski učinak zbog alkohola koji sadži

Unatoč vjerovanju kako osvježava, pivo ima dehidracijski i termogeni učinak zbog alkohola. I češnjak potiče termogenezu i dehidraciju, kaže Marić Bulat. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?