notarske komore

Jakupović: Bez pravne sigurnosti ništa od puta u EU

24.10.2016.
u 07:00

Uspostava pune pravne sigurnosti bit će jedan od glavnih i vjerojatno najtežih izazova na bosanskohercegovačkom putu u Europsku uniju. Uvođenje instituta notarijata u pravni sustav BiH prije desetak godina bio je ponukan upravo željom da se ojača pravna sigurnost u zemlji. Opća ocjena je da se u tomu umnogome i uspjelo. No, određeni izazovi još uvijek postoje.

Najveći skup u BiH

O tome će 17. studenoga u Sarajevu razgovarati najveći domaći i inozemni pravni autoriteti na međunarodnoj konferenciji o latinskom notarijatu “Pravna sigurnost – uvjet i cilj europskih integracija Bosne i Hercegovine”, koju zajednički organiziraju entitetske notarske komore uz partnerstvo Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ).

Riječ je o najvećem takvom skupu ikada organiziranom u BiH, što potvrđuje i popis sudionika, koji uključuje ministre, veleposlanike, najviše predstavnike pravosudnih institucija te akademske i pravne autoritete iz zemlje i inozemstva. Organizatori posebno ističu značaj dolaska Joséa Marqueña de Liane, predsjednika Međunarodne unije latinskog notarijata (U.I.N.L.) i Paola Pasqualisa, predsjednika Vijeća Notarijata Europske unije (CNUE), kao i predstavnika notarskih komora više europskih zemalja. Predsjednik Notarske komore FBiH Adem Jakupović kaže kako je ovo veliko priznanje i značajan događaj za notarsku službu BiH koja je postala dio europske notarske mreže.

Rasprava o struci

-Ovim nastavljamo razvoj notarijata i njegovu potpunu integraciju u institucije europskog notarijata. Istodobno, notarijat BiH se potpuno inkorporirao u pravni sustav, ojačao pravnu sigurnost i rasteretio pravosuđe. Vjerujemo kako će na ovom skupu notarski i drugi pravni autoriteti iz zemlje i svijeta iznijeti sve argumente o značaju notarske službe i povjerenja u vladavinu prava, kao temeljni preduvjet integracije naše zemlje u EU, kaže Jakupović. Određene polemike i kontroverze izazvala je odluka Ustavnog suda FBiH kojom su osporene određene odredbe entitetskog Zakona o notarima. Međutim, Jakupović vjeruje kako provedba ove presude neće obesmisliti cjelokupnu reformu čiji je rezultat uspostava notarijata u BiH. - Notarska služba ne može biti svedena samo na ovjere potpisa i prijepisa, već u isključivoj nadležnosti mora biti činjenje određenih značajnih pravnih poslova, kao što su pravni poslovi koji imaju za predmet nekretnine ili pravni poslovi iz oblasti statusa gospodarskih društava. Služba notara spada u domenu preventivnog pravosuđa. Notara je moguće označiti i kao preventivnog suca, objašnjava Jakupović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?