Jakov Ivanković, načelnik općine Odžak

Jedan dio mladih koji su bili otišli vratio se opet živjeti u Odžak

31.08.2018.
u 20:45

O kapitalnim projektima, izgradnji vodovodne mreže, problemima s kojima se susreće lokalna vlast Odžaka, problemu iseljavanja stanovnika, suživotu, ali i mogućim projektima… u povodu Dana hrvatskoga filma razgovarali smo s načelnikom Jakovom Ivankovićem.

Bliži se otvaranje filmskog festivala “Dani hrvatskog filma” koji vaša općina zasigurno podupire. Kako se manifestacija može iskoristiti za promociju vaše općine?

- Očekujemo posjećenost visokih gostiju koji se iz godine u godinu okupljaju u sve većem broju na ovom velikom kulturnom događaju u Orašju, koji je od iznimnog značaja za cijelu Posavinu i jedan je od najvećih promotora našeg kraja. Uživamo u bogatom izboru kvalitetnih filmova, druženju i razgovorima koji nerijetko dovedu i do nekih novih ideja, zaključaka i projekata. Tako smo, primjerice, prošle godine imali priliku družiti se s predsjednikom Hrvatskog sabora, zatim Andrejem Plenkovićem i njegovim izaslanstvom, s kojima smo razgovarali o potencijalnim ulaganjima, kao i potrebama hrvatskog naroda na području Posavine.

Na koliko kapitalnih projekata općinska vlast trenutačno radi i koji od njih su prioriteti?

- Trenutačno radimo na nekoliko projekata koji će biti od velikog značaja za cijelo stanovništvo naše općine. Jedan, koji je vrijedan spomena, izgradnja je vodovoda čija je vrijednost oko dva i pol milijuna maraka. Jedan od projekata koji bih svakako htio izdvojiti je i sporazum koji smo nedavno potpisali s Federalnim ministarstvom za raseljene osobe, a radi se o izgradnji stanova za socijalno ugrožene osobe. Planirana je gradnja 21 stana koji će biti dodijeljen potrebitima.

Radi li lokalna vlast na projektima socijalnog karaktera poput pomoći socijalno ugroženim obiteljima, poljoprivrednim poticajima…

- Mi pomažemo onoliko koliko možemo sredstvima koje izdvajamo iz proračunskih rezervi za pomoći potrebitim obiteljima u slučaju bolesti ili slično. Neke od poticajnih mjera nastavili smo realizirati iz ranijih godina, kao što je dodjela 1000 KM za svako novorođenče u našoj općini. Socijalno ugroženim obiteljima također se pomaže kroz određene iznose. To su neke od mjera socijalnog karaktera koje provodimo i koje nastojimo provoditi i u budućnosti.

Demografska slika BiH je loša, stanovništvo se sve više iseljava. Kakvo je stanje u Odžaku?

- Postoje valovi iseljavanja, kako u cijeloj BiH tako i u našoj općini. Ljudi su oduvijek emigrirali i to će se i nastaviti. Dok jedni odlaze, drugi se vraćaju i to se u našoj općini vidi kroz primjere. Jedan dio mladih, koji su se na vlastitoj koži uvjerili da život na Zapadu nije najsjajniji, vratio se i ponovno započeo život u Odžaku. S druge strane, imamo i one koji su zaradili mirovinu u inozemstvu te se odlučili vratiti u Odžak.

Koji su najveći problemi s kojima se susreće lokalna vlast Odžaka?

- Kao jedan od problema izdvojio bih nedostatak financijskih sredstava koji pomalo koči razvoj općine. Tu je i usporen način rješavanja imovinskopravnih odnosa, duga čekanja dozvola… za što žurno moramo naći rješenja. Imamo investitore koje ćemo izgubiti jer oni ne mogu dugo čekati. Ako im ne ponudimo sve što je potrebno, otići će negdje gdje im se nude bolji uvjeti. Puno lakše i brže općina bi se razvijala kada bi riješila ova zakonska rješenja.

Prema vašem mišljenju, kakav je suživot u Odžaku?

- Ako ćemo suživot ocijeniti na ljestvici od 1 do 5, onda mogu reći da je to solidna četvorka. Naravno da imamo probleme kao i svaka općina, ali to su svakodnevni ljudski problemi. Ovdje živa sva tri naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi, koja međusobno imaju jako dobru suradnju. Zajednički rješavamo sve probleme kako bismo stvorili što bolje uvjete za život i kako bi nam svima bilo bolje. Kao primjer suživota izdvojio bih finale Svjetskog prvenstva u nogometu kada su u središtu grada, gdje je bio postavljen videozid, Bošnjaci i Hrvati, zmajevi i vatreni, zajedno navijali i slavili srebrnu hrvatsku reprezentaciju. To je primjer naše svakodnevice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?