BUDITE OPREZNI

Jedan simptom javlja se kada govorite, a ako predugo traje može upućivati na rak

kasalj
shutterstock
13.01.2022.
u 10:29

Kada ste prehlađeni, promuklost može biti jedan od simptoma, no stručnjaci upozoravaju ako taj simptom ne prolazi, važno je posjetiti liječnika kako bi se otkrio pravi uzrok – posebno u nekim situacijama kada ta jedna promjena može značiti i da imate rak

Važno je stalno ponavljati da uspješno liječenje raka započinje ranom dijagnozom. Isto tako je poznato svima da u mnogim slučajevima pojava ranih simptoma izostaje, pa je primarno znati simptome prepoznati, ma kako oni suptilni bili. Stručnjaci upozoravaju da se kod jedne bolesti javlja iznenađujući simptom koji bi mogao liječnicima pomoći da u ranoj fazi otkriju rak, a on se javlja kada govorite.

AKO STE PROMUKLI, POSJETITE LIJEČNIKA

Kada ste prehlađeni, promuklost može biti jedan od simptoma, no stručnjaci upozoravaju ako taj simptom ne prolazi, važno je posjetiti liječnika kako bi se otkrio pravi uzrok – posebno u nekim situacijama kada ta jedna promjena može značiti i da imate rak.
"Rak grla koji se formira na glasnicama često uzrokuje promuklost ili promjene u glasu. Ako simptom ozbiljno shvatite, rak se može otkriti u ranoj fazi. Liječnici ističu da ako se promuklost ne povuče kroz dva tjedna, odmah posjetite stručnjaka“, stoji na stranicama Američkog udruženja za rak (ACS), piše Ordinacija.hr

JOŠ NEKE VRSTE RAKA MOGU BITI POVEZANE S OVIM SIMPTOMOM

Najprije će se promjene na glasu uočiti kada je u pitanju rak koji se na glasnicama razvija ali isto tako onaj koji se razvija na okolnim područjima može uzrokovati promjene pa i pojavu istog simptoma.

„Takvi karcinomi se često ne otkriju dok se ne prošire na limfne žlijezde i dok se ne primijeti pojava otoka na vratu. Rak koji se početno razvija na području grkljana ili iznad glasnica te ispod njih ne mora uzrokovati promjene u glasu, pa se često i otkriju u kasnijoj fazi“, stoji na stranicama ACS-a.

POJAVA RAKA VRATA I GLAVE ČESTO SE POVEZUJE S NEZDRAVIM ŽIVOTNIM NAVIKAMA

U većini slučajeva će se rak na glavi i vrata kategorizirati kao karcinom pločastih stanica. Stručnjaci s klinike Cleveland vjeruju kako 3 od 4 raka vrata i glave uzrokuje pretjerana konzumacija alkohola ili cigareta, a u oba slučaja oni uništavaju stanice ovojnice grla i usne šupljine. Što više i dulje koristite ove supstance, veći je rizik da će se kod vas razviti rak glave i grla.

Ako imate ovaj problem, liječnik vam može predložiti razne preglede, poput biopsije kako bi se otkrio uzrok. Naravno, što prije posjetite liječnika veće su šanse za ranom dijagnozom i uspješnim liječenjem jer bolest otkrivena u ranoj fazi puno bolje reagira na liječenje. Dakle ako primijetite promjene u vidu promuklosti koja ne prolazi, ne ignorirajte ih i naručite se na pregled kod liječnika.

ŠTO JE TO RAK GRLA?

Rak grla (karcinom larinksa) je zloćudni tumor koji nastaje kad se u tkivu grla pojave i počnu razvijati maligne (zloćudne) tumorske stanice koje isto to tkivo počnu razarati.
Naziv grlo je širi pojam za donji dio dišno-probavnog puta koji čine ždrijelo i grkljan. U grkljanu se nalaze glasiljke koje pod utjecajem zračne struje iz pluća vibriraju što dovodi do stvaranja glasa. Tako stvoreni glas u ždrijelu, ustima i nosu se oblikuje (artikulacija i rezonancija) što dovodi do stvaranja čovjeku svojstvenog, konačnog i prepoznatljivog govora.

KOJI SU UZROCI POJAVE KARCINOMA GRLA?

Dosadašnjim istraživanjivanjima je nedvojbeno dokazano da znatno raste rizik od nastanka karcinoma grla zbog:

- pušenja duhana i konzumiranja alkoholnih pića (osobito je opasno udruženo djelovanje ova dva faktora rizika)

- nepravilne ishrane (hrana siromašna bjelančevinama, vitaminima i mineralima)

- smanjene otpornosti organizma i oslabljen imuni sustava,izloženosti štetnim kemikalijama i tvarima (boje, lakovi, prašina, dim)

- gastroezofagealnog refluksa

KOLIKO SE ČESTO JAVLJA KARCINOM GRLA I KOD KOGA?

Od karcinoma grla skoro dvostruko češće obolijevaju muškarci. Godišnje u Hrvatskoj od karcinoma grla oboli oko 550 do 600 osoba. Najčešće su to pacijenti srednje i starije dobi (između 50 i 70 godina). Zadnjih godina primjetan je rast pojavnosti karcinoma grla kod žena i kod mlađih osoba.

KOJI SU NAJČEŠĆI ZNAKOVI NASTANKA RAKA GRLA?

Najčešći simptomi (znakovi) bolesti su:

- promuklost i/ili promjene jačine i boje glasa (kod karcinoma glasiljki vrlo rani znak bolesti)

- otežano i/ili bolno gutanje, osjećaj stranog tijela u grlu

- oteklina (čvor) na vratu

- otežano disanje

- neugodan (smrdljiv) zadah iz usta

- gubitak na tjelesnoj masi u kratkom vremenskom razdoblju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?